dinsdag 19 juli 2022

Festivalagenda zomervakantie

Foto: Xanne Vera (Noorderzon 2021)

Het is zomer! De komende weken hebben we alle door Fonds 21 gesteunde festivals van de komende weken op een rij gezet, van Roffa Mon Amour in Rotterdam tot Festival Oude Muziek in Utrecht en van Summer Dance Forever tot Noorderzon in Groningen.

 

 

Delft Chamber Music Festival

Deze zomer vindt de 25e editie van het Delft Chamber Music Festival plaats. Het festival staat internationaal bekend om het hoge niveau van de musici, de bevlogenheid van de uitvoeringen en de unieke benadering van de muziek zonder de traditie uit het oog te verliezen. Het thema van deze editie is 'Mensen en verhalen', het programma is samengesteld door artistiek leider en pianist Nino Gvetadze. Het Delft Chamber Music Festival vindt plaats van 27 juli tot en met 7 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 20.000.

 

 

Theaterfestival Boulevard

Theaterfestival Boulevard presenteert theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje passen. Het festival vindt plaats in en om ’s-Hertogenbosch. De programmering is gericht op een breed en divers publiek, waarbij er zowel aandacht is voor jonge makers als gerenommeerde gezelschappen. Het motto van dit jaar is ‘Come Together, Right Now’. Theaterfestival Boulevard vindt plaats van 4 tot en met 14 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 72.000.

 

 

Grachtenfestival

Ook het Amsterdamse Grachtenfestival viert dit jaar zijn 25e jubileum. Het festival voor klassieke muziek en jazz biedt musici een podium om te excelleren en zich te presenteren aan een groot en breed publiek. Fonds 21 steunt twee programmaonderdelen van het Grachtenfestival: Opus Novum en de compositieopdracht. In de serie Opus Novum staat nieuw werk centraal, waarbij er wordt gezocht naar een balans tussen (hedendaags) klassiek, muziektheater en jazz. De compositieopdracht laat de ruimte aan de eigen stijl van de componist. Dit jaar is jazzsaxofonist en componist Tim Wes (1993) geselecteerd om nieuwe muziek te schrijven voor een zelf samen te stellen ensemble/band. Het Grachtenfestival vindt plaats van 12 tot en met 21 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 40.000.

 

 

Noorderzon

Noorderzon Festival of Performing Arts & Society is een combinatie van een zomerfeest en internationaal kunstenfestival. Op verschillende locaties in Groningen toont het festival cross-over producties met onder meer theater, muziek, literatuur, moderne dans, nagesprekken en colleges. De 32e editie van het festival presenteert nieuw werk van grootheden, oude bekenden en jonge makers uit alle delen van de wereld. Het festivalhart wordt gevormd door het Noorderplantsoen, ook wordt er geprogrammeerd op verschillende locaties in Groningen. Noorderzon vindt plaats van 18 tot en met 28 augustus. Fonds 21 steunt dit project met tweejarige toekenning van € 130.000. 

 

 

Roffa Mon Amour

Roffa Mon Amour is een openluchtfilmfestival in Rotterdam voor een nieuw en jong publiek. Dit jaar bestaat Roffa Mon Amour tien jaar en dat wordt gevierd met een programma vol bekende en minder bekende films, cinemaconcerten en Q&A’s. Vanuit de beeldentuin van Brutus reizen bezoekers middels het witte doek van Cambodja naar Mexico, naar Rwanda en weer terug naar Rotterdam.  Roffa Mon Amour vindt plaats van 17 tot en met 28 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 10.000.

 

 

Stiftfestival

In en om de Stiftskerk in Twente presenteert het Stiftfestival deze zomer een programma met bijna dertig concerten. Van fietsconcert tot familievoorstelling en van Beethoven Matinee tot Unbound. Onder het motto ‘Song of the Earth’ belicht het festival hoe de natuur componisten door de eeuwen heen heeft geïnspireerd, maar ook hoe componisten hun muziek hebben gebruikt om een politiek-maatschappelijke statement te maken over de klimaatproblematiek. Het Stiftfestival vindt plaats van 19 tot en met 28 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 12.500.

 

 

Summer Dance Forever

Summer Dance Forever in Amsterdam is een belangrijk internationaal urban dansfestival met workshops, spectaculaire voorstellingen, battles, masterclasses, feesten en battles. De battles zijn een belangrijk onderdeel van Summer Dance Forever. Dansers van over de hele wereld reizen speciaal voor het evenement af naar Amsterdam om zich met elkaar te meten in de categorieën breakdance, popping, house en hiphop. Summer Dance Forever vindt plaats van 23 tot en met 30 augustus op verschillende locaties in Amsterdam. Fonds 21 steunt dit project met een tweejarige toekenning van € 100.000.

 

 

Circusbende festival

Circusbende Festival is een circusfestival in Amsterdam West en Amsterdam Noord. Het festival is een ode aan de rafelranden met ruimte voor ontdekking, spontaniteit en experiment. Circusbende combineert op een aanstekelijke manier artistiek hoogwaardig en maatschappelijk relevant circus. Het festival vindt plaats van 26 tot en met 28 augustus in het Erasmuspark in Amsterdam West. 2 tot en met 4 september is Circusbende te zien op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Fonds 21 steunt dit project met € 20.000. 

 

 

Festival Oude Muziek

Het jaarlijkse Festival Oude Muziek in Utrecht is in Nederland het belangrijkste en omvangrijkste op zijn gebied. Het festival verkent dit jaar onder het thema Galanterie de verfijning van de achttiende-eeuwse rococo. Deze ontstaat in Frankrijk en steekt heel Europa aan met een nieuw levensgevoel: licht en vrij. TivoliVredenburg is festivalcentrum en uitvalsbasis van het festival. Daarnaast zijn er andere festivallocaties verspreid door de stad. Er zijn concerten van gerenommeerde ensembles en opkomende namen, maar daarnaast is er in het Fringe-gedeelte van het festival volop ruimte voor jonge talenten. Festival Oude Muziek vindt plaats van 26 augustus tot en met 4 september. Fonds 21 steunt dit project met tweejarige toekenning van € 200.000.

 

 

Taartrovers Film Festival

Taartrovers Film Festival is er speciaal voor kinderen van 2 tot 9 jaar. Naast het filmprogramma zijn er activiteiten voor peuters en kleuters maar ook voor kinderen van zeven. Er is animatie, live action en documentaire. Na de film kunnen de kinderen op onderzoek in het Lab. Hier staan installaties waarin aanspraak wordt gemaakt op alle zintuigen. Taartrovers is een reizend festival en is deze zomer te bezoeken van 16 tot en met 22 juli in Amsterdam en van 25 tot en met 27 juli in Groningen. Fonds 21 steunt dit project met € 30.000.