woensdag 18 mei 2022

Heropening Stedelijk Museum Schiedam en Museum Arnhem

Foto: Aad Hoogendoorn

Deze maand heropenden twee musea hun deuren. Na een verbouwing van anderhalf jaar is het Stedelijk Museum Schiedam weer toegankelijk voor publiek. In Gelderland is Museum Arnhem weer te bezoeken, dit na een ingrijpende, ruim vier jaar durende renovatie. Beide instellingen openen met een tentoonstelling gesteund door Fonds 21.

 

Stedelijk Museum Schiedam – Zoro Feigl

 

Stedelijk Museum Schiedam viert de heropening met de tentoonstelling Zonvonkengesproei, met werk van Zoro Feigl. De Nederlandse kunstenaar laat dingen zien die voor je gevoel niet kunnen. Water druipt omhoog en duizenden balletjes rollen alle kanten op. Het vertrekpunt van Feigls werk is het experiment met materiaal. Het werk zit vernuftig in elkaar, maar zijn onbevangenheid knalt uit de installaties. Stedelijk Museum Schiedam toont een groot aantal nieuwe, speelse en vaak overweldigende installaties. Feigl maakte zes kunstinstallaties, voor elke zaal één. Te zien zijn onder meer een draaiende watermassa, een golvende vloer en zingende metalen slingers. Ook zijn er kleinere werken van vloeistof. Het is voor het eerst dat zoveel werk van de kunstenaar in een museum samen komt. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 september 2022. Fonds 21 steunt dit project met € 20.000.

 

 

 

Museum Arnhem – Tenminste Houdbaar Tot

 

Klimaatverandering, natuurbehoud en milieuvervuiling zijn onderwerpen die steeds meer mensen in Nederland bezighouden. De onderwerpen staan dan ook centraal in Tenminste Houdbaar Tot, de openingstentoonstelling van Museum Arnhem. Het toont de verschillende manieren waarop kunstenaars vanaf de 17de eeuw tot nu de natuur verbeelden. Welke verhalen vertellen de landschappen, stillevens, planten en dieren over de relaties tussen mensen en natuur door de eeuwen heen? Welke verhalen vertellen ze niet… en waarom niet? Het merendeel van de tweehonderd getoonde kunstwerken komt uit de collectie van Museum Arnhem. De presentatie is aangevuld met kunstwerken die speciaal voor de tentoonstelling zijn geleend of gemaakt. Er zijn kunstwerken die de uitbuiting van land en van mensen die erop leven aan de kaak stellen, vroeger en nu. Andere verbeelden een duurzame toekomst voor al het leven op Aarde. Tenminste Houdbaar Tot is te zien tot en met 9 januari 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 50.000.

Foto: Eva Broekema