maandag 14 december 2015

Toekenningen Toekomstmuziek!

Toekomstmuziek! Veertien projecten ontvangen toekenning van Fonds 21

Veertien partijen hoorden begin deze week dat hun projectvoorstel een toekenning ontvangt uit de programmaregeling Toekomstmuziek!. Vanwege de hoge kwaliteit van de inzendingen is besloten het budget voor Toekomstmuziek! te verruimen van € 250.000 naar € 264.000.
Maar liefst 55 projectvoorstellen zijn er binnengekomen in reactie op de Open Call voor Toekomstmuziek!, de programmaregeling  waarmee Fonds 21 projecten wil stimuleren die actuele muziek meer bekendheid geven bij een breder, met name jonger publiek.

 

Over de inzendingen

Marie Hélène Cornips, algemeen directeur van Fonds 21 en juryvoorzitter van Toekomstmuziek! is heel enthousiast over de inzendingen. “Met Toekomstmuziek! zijn partijen extra aangezet tot het nadenken over hun eigen concepten. We hebben  dit onderwerp succesvol in de schijnwerpers gezet. Dat zagen we duidelijk aan de voorstellen. Die  waren heel divers en de meeste partijen hadden een goed verhaal hoe zij op verschillende manieren jong publiek bij actuele muziek gaan betrekken.” Componist en regisseur Arnoud Noordegraaf maakte ook deel uit van de jury. Ook hij is te spreken over de regeling en de inzendingen. “Er is met deze regeling een balletje opgegooid en  er zijn initiatieven over een drempel geholpen, het is een mooi voorbeeld hoe je als fonds ontwikkelingen kunt stimuleren.”

 

Over de toekenningen
De jury heeft uiteindelijk veertien projecten geselecteerd, het is een mix geworden van zowel bekende als minder bekende aanvragers. Marie Hélène Cornips: “wat deze projecten gemeen hebben is dat ze allemaal op een overtuigende manier laten zien dat er een nieuw, jong publiek bereikt wordt. En dat ze voldoende hebben nagedacht over de connectie tussen  actuele muziek en het publiek. Wij zijn er trots op dat er in 2016 veel mooie initiatieven uitgevoerd gaan worden dankzij Toekomstmuziek! van Fonds 21.”

De Oefening de Kunst
Ontvangt € 13.000 voor OKAPI, een combinatie van concert met ervaringstheater.

 

Ensemble Klang
Ontvangt € 25.000 voor Neo-fanfare 9x13: Morendo, concerten met nieuwe muziek in theatrale context.

 

Fast Opera Productions
Ontvangt € 25.000 voor Like Me! een korte opera over de macht van social media.

 

Here & Now, interdisciplinary instant composition
Ontvangt €18.000 voor Loop-Copy-Mutate, concerten door flexibel ensemble met focus op instant componeren.

 

Korzo
Ontvangt € 25.000 voor REWIRE X KORZO, muziekavonden met meerdere optredens in festival setting in samenwerking met Rewire.

 

Metropole Orkest
Ontvangt € 25.000 voor het project Metropole Orkest & TinMen and the Telephone, interactieve performances in De Hallen door orkest en band.

 

More Socially Relevant Jazz Music
Ontvangt € 10.000 voor  Reinier Baas & the Horrible Revenge of Princess Discombobulatrix, instrumentale jazz opera door jonge componist en uitvoerenden.

 

Muziekcentrum De Toonzaal
Ontvangt € 19.000 voor FAQ Festival, driedaags festival voor actuele elektronische muziek op verschillende locaties in Den Bosch.

 

Muziekgebouw aan 't IJ
Ontvangt € 25.000 voor The Rest is Noise 2016, een avontuurlijke concertserie met vernieuwende muziek voor een jong publiek.

 

Platform Utrechtse Muziek Professionals
Ontvangt €19.000 voor Ob-literate, nieuw werk in de kerk, concerten met orgel, vocaal ensemble en elektronica gericht op jong publiek.

 

Slagwerk Den Haag
Ontvangt € 19.000 voor het project  Happiness, een interdisciplinaire muziektheater/dansvoorstelling in coproductie met Club Guy & Roni.

 

Tolhuistuin
Ontvangt € 11.000 voor QUARTET in de Tolhuistuin, een concertserie met avontuurlijke muziek en composers in residence.

 

Tromp Muziek Biënnale
Ontvangt € 15.000 voor TROMP: Impact en Slagkracht, concerten met nieuw slagwerkrepertoire gericht op het bereiken van een nieuw publiek.

 

Wild Vreemd
Ontvangt € 15.000 voor We Are Hear- de mobiele(n) concertzaal, een concert waarvan de muziek ontstaat door een app op smartphones.