woensdag 4 mei 2016

Nog één maand tot Holland Festival 2016

Over precies een maand start Holland Festival. De 69e editie van het Holland Festival opent op 4 juni 2016 in Stadsschouwburg Amsterdam met 'Die Stunde da wir nichts voneinander wußten' van Peter Handke door het Hamburgse Thalia Theater en het Estse regie-duo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo. Het festival heeft dit jaar een focus op Europa met als titel 'Edges of Europe'.

Fonds 21 is hoofdbegunstiger en steunt het Holland Festival met een bedrag van € 1.050.000 (2014 - 2016).

Programma

In totaal presenteert het Holland Festival 45 producties met 104 voorstellingen / concerten / evenementen, verdeeld over 23 dagen, waaronder 12 wereldpremières en 41 Nederlandse premières.

 

Op het programma onder meer Milo Rau met 'The Dark Ages', Joël Pommerat met 'Ça ira (1) Fin de Louis', Wael Shawky met 'Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala'. Het Nederlandse gezelschap Wunderbaum reageert in zijn project 'The New Forest' op actuele problemen. En The Syrian National Orchestra for Arabic Music, waarvan een aantal leden naar Europa gevlucht is, komt met artistiek partner Damon Albarn weer bij elkaar voor een concert onder leiding van Issam Rafea in Koninklijk Theater Carré. Naast de thematische focus op Europa, legt het festival de nadruk op drie kunstenaars
(-collectieven): componist Olga Neuwirth, het Kronos Quartet en het Nederlandse acteurscollectief Wunderbaum.

 

Holland Festival 2016 heeft ook een groot aanbod aan film met live muziek. René Jacobs dirigeert Collegium Vocale Gent en B’rock Orchestra met Haydns 'Die Schöpfung' waar de Berlijnse kunstenaar Julian Rosefeldt zijn speciaal op deze muziek gemaakte film bij toont.

Het muziektheaterpogramma wordt aangevoerd door de wereldpremière van 'Theatre of the World', het nieuwste werk van Louis Andriessen.

En tenslotte toont het festival ook dit jaar werk dat gratis en in de openbare ruimte te zien is. Op het Museumplein is tijdens het festival de interactieve installatie 'Tomorrow is the Question' van Thaise beeldend kunstenaar Rirkrit Tiravanija te zien.

Spraakmakend

Jaarlijks presenteert het festival uitzonderlijke voorstellingen van internationaal niveau. Het festival kent een roemruchte geschiedenis waarbij iedere artistieke directeur een eigen wending gaf aan het festival. Al meer dan zestig jaar is het festival telkens weer spraakmakend. Sinds 2008 is Fonds 21 hoofdbegunstiger van het Holland Festival in Amsterdam.

 

Data en locaties

Holland Festival 2016 vindt plaats van 4 t/m 26 juni op diverse locaties in Amsterdam. Voor het complete programma en tickets ga naar www.hollandfestival.nl  

Waarom steunt Fonds 21 het Holland Festival?

Fonds 21 heeft zich momenteel aan het Holland Festival verbonden voor de edities van 2014, 2015 en 2016, onder voorwaarde dat het ingezette beleid van publieksverbreding en -verjonging wordt voortgezet. Dat wordt onder andere vorm gegeven door de programmering zichtbaarder te maken in de openbare ruimte met performances, concerten en voorstellingen.