woensdag 9 maart 2022

Overzicht filmfestivals maart / april

Foto: Movies That Matter - On These Grounds

De maanden maart en april staan bol van de filmfestivals gesteund door Fonds 21. Voor ieder wat wils, van animatie tot korte films en van films waarin de vrouw centraal staat tot films over seksuele diversiteit in relatie tot vluchtelingen en migranten. Publiek kan weer live aanwezig zijn in de filmzalen in Amsterdam, Den Haag, Assen, Utrecht en Nijmegen, en er is ook een uitgebreid online aanbod.  

Roze Filmdagen (10 – 20 maart)

De Roze Filmdagen bestaat 25 jaar. Het elfdaagse festival vindt plaats in het Ketelhuis in Amsterdam en is het grootste, meest toonaangevende queer filmfestival van Nederland. Het programma bestaat grotendeels uit Nederlandse premières, populairdere films en kleinere alternatieve films, zowel fictie features als documentaires als shorts. Aan het festival is een educatieprogramma gekoppeld voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Leerlingen bezoeken een film op het festival en gaan daarna in gesprek onder leiding van een voorlichter van het COC. Fonds 21 steunt de Roze Filmdagen met € 20.000.

 

 

Internationaal Filmfestival Assen (11 – 13 maart)

Het Internationaal Filmfestival Assen is het enige festival in Nederland waar vrouwelijke filmmakers centraal staan. De focus van het driedaagse festival ligt op het vrouwelijke perspectief en verhalen die stereotiepe sekse- of genderrollen en -patronen bevragen of doorbreken. Dat doet het festival met (inter)nationale films, (voor)premières en gastprogramma’s. De filmprogrammering wordt aangevuld met verdieping in talkshows, inleidingen en Q&A’s met filmmakers. Fonds 21 steunt het Internationaal Filmfestival Assen met € 15.000.

 

 

Kaboom Animation Festival (28 maart – 3 april)

Kaboom is een internationaal animatiefilmfestival dat plaatsvindt in Amsterdam, Utrecht en online. Het is het enige animatiefestival in Nederland en toont het genre over de volle breedte, van kleurrijke verhalen voor het hele gezin tot experimentele arthouse. Verspreid over zeven dagen zijn 192 films te zien van (inter)nationale topanimators, VR,  media installaties en games. Ook zijn er talks met filmmakers, workshops, discussies en andere evenementen. Er is een themaprogramma rondom myths & fairytales en een spectaculair openingsperformance van de Japanse kunstenaar Motomichi Nakamura. Fonds 21 steunt Kaboom met € 50.000.

 

 

International Queer & Migrant Film Festival (30 maart – 3 april)

Het International Queer & Migrant Film Festival is een filmfestival over seksuele en culturele diversiteit. Uitgangspunt van de programmering zijn films die seksuele diversiteit in relatie tot migranten en vluchtelingen vanuit verschillende perspectieven belichten. Naast filmvertoningen biedt het festival ruimte aan theater, fotografie, literatuur, debat en verdieping. Fonds 21 steunt het International Queer & Migrant Film Festival met € 10.000.

 

 

Go Short (1 – 20 april)

Go Short is het enige festival in Nederland dat zich exclusief richt op de korte film. Het festival vindt plaats van 1 tot en met 10 april in Nijmegen en tot en met 20 april online. Het festivalprogramma bestaat ook dit jaar uit de beste Europese korte films van het moment, van animatie tot documentaire en van fictie tot kunstfilms. Met dit jaar o.a. een focus programma rondom het Weense collectief  Total Refusal dat de populaire game-industrie op de hak neemt in korte films en interactieve installaties. Fonds 21 steunt Go Short met € 45.000.

 

 

Movies that Matter (8 – 16 april)

Movies that Matter is een internationaal filmfestival in Den Haag met de focus op films en debat waarin mensenrechtenkwesties centraal staan. Door het vertonen van speelfilms en documentaires, gecombineerd met debatten, talkshows en interviews met inspirerende gastsprekers, stimuleert het festival de dialoog over een rechtvaardige wereld. De in het geheim gemaakte, uiterst actuele documentaire Navalny van regisseur Daniel Roher opent het festival. Aan het Movies that Matter programma is ook een landelijk educatietraject gekoppeld. Fonds 21 steunt Movies That Matter met een tweejarige toekenning van € 150.000.