woensdag 9 juni 2021

Overzicht festivals podiumkunsten

Foto: Julidans 2019

Welke festivals op het gebied van de podiumkunsten zijn er de komende tijd te bezoeken? Wij helpen je graag op weg met onderstaande drie tips, allen gesteund door Fonds 21.

 

 

Holland Festival

Tijdens het Holland Festival zie je bijna een maand lang het beste van de internationale podiumkunsten. Het festival vindt plaats van 3 tot en met 27 juni, zowel live in Amsterdam als online. Het Holland Festival toont actueel werk aan een groot publiek met een programma vol theater, dans, muziek en muziektheater, opera en multidisciplinaire producties. In totaal presenteert het festival 39 producties verdeeld over 25 dagen, waaronder tien wereldpremières en twaalf Nederlandse premières, en een uitgebreid contextprogramma dat voor een deel online te volgen zal zijn, met inleidingen, debatten en gesprekken met de makers. Het thema van de 74e editie is: Wat maakt de mens? De associate artists van het Holland Festival zijn dit jaar de Amerikaans-Japanse componist Ryuichi Sakamoto en de Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne. Tijdens het festival is eigen werk van hen te zien en werk van makers met wie zij zich verwant voelen. Fonds 21 is hoofdbegunstiger van het Holland Festival en steunt het project met € 281.250.

 

 

Oerol

Voor het tweede jaar op rij is Oerol te beleven vanuit huis. De organisatie trekt opnieuw alles uit de kast om bezoekers een festivalervaring te geven waarbij het eilandgevoel nooit ver weg is. En van vorig jaar weten we dat dit goed lukt. Op het Imaginaire Eiland ontmoeten bezoekers elkaar voor een virtueel programma met een dagelijkse talkshow, een zevendelige podcastserie, concerten, een film en vier speciaal gemaakte voorstellingen. Zo heeft Nineties Productions dit jaar flink geëxperimenteerd met online voorstellingen en hiervoor zelfs een eigen digitale omgeving gebouwd. Speciaal voor Oerol wordt de voorstelling Untitled_2021 op Terschelling gespeeld en live gestreamd. Te zien is ook het theaterdebuut van Willem de Bruin (The Opposites), onder regie van Eva Line de Boer. Met zijn eigen tekst, die leest als een gedicht, vertelt De Bruin dat hij in veel identiteiten uit elkaar valt en zich voortdurend aanpast aan de situatie. Met als gevolg dat Willem zelf niet eens weet wie Willem eigenlijk is. Oerol 2021 begint op 11 juni en duurt tot en met 20 juni. Fonds 21 steunt Oerol met een tweejarige toekenning van € 240.000.

 

 

Julidans

De dertigste editie van Julidans is live te beleven. Daaraan is door de organisatie tot op het laatste moment nog met man en macht gewerkt. Met als thema Never Stop Dancing toont het internationale festival de laatste ontwikkelingen binnen de hedendaagse dans. Met Internationaal Theater Amsterdam als kloppend hart van het festival inspireren verschillende generaties choreografen elkaar, zijn er crossovers te zien met andere kunstvormen en wordt er gereageerd op maatschappelijke thema’s. Van 1 tot en met 16 juli presenteert Julidans de grote meesters, enfants terribles én nieuwe iconen van de hedendaagse dans met grensverleggende en verrassende voorstellingen. Het festival opent met Elenit van de Griekse choreograaf Euripides Laskaridis. Verder is er werk te zien van onder meer Anne Teresa de Keersmaeker & Pavel Kolesnikov, de Braziliaanse makers Marcela Levi & Lucía Russo, de Belgische Jan Martens en de Zwitserse Alexandra Bachzetsis. Ook zijn er premières van Arno Schuitemaker, Vincent Riebeek, Sarah Huygens Jawla, Liat Waysbort en Igor Vrebac. Fonds 21 steunt Julidans met een tweejarige toekenning van € 80.000.