donderdag 3 juni 2021

Opening musea: deze tentoonstellingen zijn te zien

Foto: Centraal Museum - Voices of Fashion

De musea mogen weer open! Vanaf zaterdag 5 juni is er heel veel te zien, waaronder een groot aantal door Fonds 21 gesteunde tentoonstellingen verspreid door heel Nederland. In dit bericht zetten we ze alle 23 op een rij.

 

 

Noorderlicht/Gevangenismuseum - Tegenspoed

Hoe ziet je leven eruit als je in Nederland in armoede leeft? Hoe werkt het maatschappelijk vangnet voor mensen met financiële tegenspoed? Documentair fotograaf Dirk-Jan Visser, Noorderlicht en Gevangenismuseum onderzoeken dit in de multimediale tentoonstelling Tegenspoed in Veenhuizen. Fonds 21 steunt dit project met € 15.000.

 

 

Centraal Museum Utrecht – Voices of Fashion

Voices of Fashion gaat in op de witte blik waarmee mode decennialang is gepresenteerd, gedragen en verzameld. De gevolgen van het koloniale verleden werken door tot op de dag van vandaag, ook in de modesystemen. Voices of Fashion is een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI. Fonds 21 steunt dit project met € 50.000.

 

 

Fries Museum – Haute Bordure

De tentoonstelling Haute Bordure in het Fries Museum in Leeuwarden toont vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. Van een spectaculaire catsuit van Jan Taminiau tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende jurkjes uit de roaring twenties tot 18de-eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details. Fonds 21 steunt dit project met € 24.000.

 

 

Bonnefanten - Brueghel en tijdgenoten: kunst als verborgen verzet?

Een tentoonstelling in het Bonnefanten in Maastricht waar met een frisse blik gekeken wordt naar het werk van Pieter Brueghel de Jonge en zijn tijdgenoten. In de tentoonstelling wordt het werk van Pieter Brueghel de Jonge getoond naast interpretaties van de kruisdraging door voorgangers, tijdgenoten en navolgers. Fonds 21 steunt dit project met € 30.000.

 

 

Amsterdam Museum – Refresh Amsterdam

Refresh Amsterdam is een tweejaarlijks initiatief van het Amsterdam Museum, waarbij hedendaagse makers met een artistieke praktijk hun visie geven op grootstedelijke thema’s. Deze eerste editie wordt georganiseerd samen met Amsterdamse cultuurhuizen: De Appel, CBK Zuidoost, Compagnietheater, OSCAM, Rijksakademie van beeldende kunsten, SEXYLAND en The Black Archives. Fonds 21 steunt dit project met € 24.000.

 

 

Museum De Lakenhal - Claudy Jongstra

Claudy Jongstra is veel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een volstrekt eigen signatuur. Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat Jongstra haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur. Museum De Lakenhal in Leiden verbindt al deze facetten in een zintuiglijke ervaring. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000

 

 

Dordrechts Museum - Diepgeworteld

Het Dordrechts Museum toont de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog van oude en moderne meesters. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

Buitenplaats Kasteel Wijlre - Spirit of Kindergarten

Spirit of Kindergarten laat het werk zien van negen hedendaagse kunstenaars in wier werk vorm, kleur, materiaal of het element spel verwantschap heeft met het concept Kindergarten. Kindergarten is een avantgardistische leermethode, waarin de leermiddelen werden gekenmerkt door het gebruik van vormen en kleuren waaruit de natuur is opgebouwd. Fonds 21 steunt dit project met € 15.000.

 

 

Stedelijk Museum – Bruce Nauman

Het Stedelijk Museum presenteert samen met Tate Modern het grootste overzicht van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (1941) in Nederland tot nu toe. Nauman is een sleutelfiguur van de kunst van vandaag door zijn vrije omgang met verschillende media en zijn ongebreidelde experimenteerdrang. De tentoonstelling in Amsterdam omvat een periode van meer dan vijftig jaar en ruim veertig werken, waarvan sommige zelden of nooit vertoond. Fonds 21 steunt dit project met € 75.000.

 

 

Grote Kerk Breda - Royal Fashion Design - Mattijs van Bergen

Royal Fashion Design is een tentoonstelling waarin recente en nieuwe ontwerpen van de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen centraal staan. Royal Fashion Design toont zijn gerenommeerde ontwerpen - waarvan vele door koningin Máxima bij officiële gelegenheden gedragen zijn - en een serie nieuwe creaties die speciaal in opdracht van de Stichting Grote Kerk Breda zijn ontworpen. Fonds 21 steunt dit project met € 15.000.

 

 

BAK, basis voor actuele kunst Utrecht - Fragments of Repair

Fragments of Repair is de eerste uitgebreide tentoonstelling van kunstenaar Kader Attia in Nederland. De tentoonstelling omvat video's, collages en sculpturale werken waarin de kunstenaar verschillende thema’s aansnijdt, van architectuur als een vorm van maatschappelijke en psychologische controle, tot geestelijke gezondheidszorg vanuit dekoloniaal perspectief en het idee van restitutie als een praktijk van sociale rechtvaardigheid. Fonds 21 steunt dit project met € 10.000.

 

 

Museum de Fundatie - John Heartfield - Fotografie plus Dynamiet

Museum de Fundatie in Zwolle presenteert een uitgebreid overzicht van het oeuvre van John Heartfield (1891-1968). Deze Duitse Dadaïst, fotomonteur en politiek kunstenaar gebruikte zijn kunst als wapen en bereikte daarmee een miljoenenpubliek. Fotografie plus Dynamiet is het grootste overzicht van het werk van deze ‘influencer avant la lettre’ dat ooit in Nederland te zien is geweest. Fonds 21 steunt dit project met € 35.000.

 

 

Museum JAN - Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design

Museum JAN in Amstelveen heeft een tentoonstelling gewijd aan de bekende schoenontwerper Jan Jansen, al meer dan 60 jaar een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp. Het museum toont zes decennia aan iconisch werk van Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Fonds 21 steunt dit project met € 10.000.

 

 

SCHUNCK* - In Search of Sharawadgi: Landscape Works with Piet Oudolf & LOLA

SCHUNCK* in Heerlen laat de ideeën en dromen zien van Piet Oudolf en LOLA Landscape Architects. Piet Oudolf is Nederlands’ bekendste tuinontwerper en realiseerde beroemde projecten zoals de High Line in New York. De tentoonstelling neemt bezoekers mee op reis en toont de transformatie van publieke tuinen en landschappen over de wereld. Fonds 21 steunt dit project met € 35.000.

 

 

Stedelijk Museum Breda - Sacha! - 50 jaar modefotografie

De tentoonstelling Sacha! - 50 jaar modefotografie in Stedelijk Museum Breda vertelt het verhaal van een bescheiden Rotterdams meisje dat doordringt tot de top van de modefotografie. Haar foto’s weerspiegelen de culturele en maatschappelijke veranderingen die plaatsvinden gedurende haar 50-jarige werkzame leven. Fonds 21 steunt dit project met € 20.000.

 

 

Bonnefanten - Margaret Kilgallen: that's where the beauty is

Het Bonnefanten in Maastricht presenteert een bijzondere overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenares Margaret Kilgallen (1967–2001). De tentoonstelling is het eerste grote retrospectief van deze kunstenaar en toont de ongelofelijke visuele complexiteit van haar oeuvre. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

Museum Vlaardingen - Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schilderstalent

In Museum Vlaardingen is de allereerste overzichtstentoonstelling van Arij Pleijsier te zien. De tentoonstelling volgt de artistieke carrière van de Vlaardingse marineschilder uit de 19e eeuw, van zijn jeugd in Vlaardingen tot zijn successen in Amsterdam. Fonds 21 steunt dit project met € 12.500.

 

 

Joods Historisch Museum - Forget & Remember

Forget & Remember is een tentoonstelling van het uitzonderlijke kunstenaarsduo Gil & Moti. Deze tentoonstelling, waarin hun familiegeschiedenissen centraal staan, ontwikkelden ze speciaal voor het museum. Aan de hand van de verhalen van Gils vader en Moti’s moeder onderzoeken de kunstenaars de relatie tussen persoonlijke, subjectieve herinneringen en het collectieve geheugen. Fonds 21 steunt dit project met € 15.000.

 

 

CODA Museum - CODA Paper Art 2021

CODA Paper Art is een tweejaarlijkse tentoonstelling in Apeldoorn met hedendaagse papierkunst variërend van kleine kunstwerken, objecten en sieraden tot levensgrote installaties. De tentoonstelling laat zien hoeveel verschillende perspectieven en dimensies er in papierkunst zijn, hoe grenzen worden verlegd en hoe nieuwe technieken en digitalisering door de makers ingezet worden om hun werk te realiseren. Fonds 21 steunt dit project met € 20.000.


 

Rijksmuseum – Look at me now - Tentoonstelling Slavernij

Voor het eerst richt het Rijksmuseum in Amsterdam zijn blik op slavernij in de Nederlandse koloniale periode. Een periode van 250 jaar die een onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van onze geschiedenis. Een periode waarin mensen tot bezit en objecten in administraties werden gemaakt. Fonds 21 steunt de educatieruimte van David Bade en Tirzo Martha die gekoppeld is aan deze tentoonstelling, waarin wordt opgeroepen tot (creatieve) reflectie, dialoog en verbinding. Fonds 21 steunt dit project met € 50.000.

 

 

Groninger Museum – Kinderbiënnale

De Kinderbiënnale is een actieve tentoonstelling voor en door kinderen. De tentoonstelling is gemaakt door een groep van dertig kinderen. Ze hebben meegewerkt aan de teksten, inrichting en de kleuren voor de tentoonstelling uitgekozen. Kinderen wandelen letterlijk door een kunstwerk, bouwen mee of hebben interactie met een digitale presentatie. Tijdens deze eerste Nederlandse editie zijn er elf kunstwerken te zien van nationale en regionale kunstenaars. Fonds 21 steunt dit project met € 45.000.

 

 

Het HEM – Chapter 4OUR: Abundance

In het HEM in Zaandam opent 11 juni de nieuwe tentoonstelling Chapter 4OUR: Abundance, gecureerd door schrijver, maker en activist Simon(e) van Saarloos. De kunstwerken en publieke programmering die de tentoonstelling vormen verwerpen het schaarstedenken dat onze maatschappij domineert en hiërarchisch onderscheid, vergelijking en competitie normaliseert. Fonds 21 steunt het publieksprogramma van deze tentoonstelling met € 30.000.

 

 

Teylers Museum – John Constable

Teylers Museum in Haarlem presenteert de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van de Britse kunstenaar John Constable (1776-1837). Constable is de grootmeester van de Britse romantische landschapsschilderkunst. Vanuit Canada, Londen en Oxford komen tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Nederland. Fonds 21 steunt dit project met € 50.000.