dinsdag 11 mei 2021

Kickstart Cultuurfonds: € 1,5 miljoen voor 46 muziekpodia

Goed nieuws voor 46 muziekpodia uit heel Nederland: zij ontvangen ruim € 1.5 miljoen van Kickstart Cultuurfonds om hun podia coronaproof te maken en straks publiek weer op een veilige manier te kunnen ontvangen. De donaties lopen uiteen van € 4.796 voor podium Hall of Fame in Tilburg tot € 100.000 voor Paradiso in Amsterdam en zijn voor muziekpodia uit het hele land: van de Grote Kerk in Naarden tot Podium Grenswerk in Venlo en van Podium Corneel in Lelystad tot de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.

Naast muziekpodia ondersteunt het tijdelijke noodfonds ook producenten van professionele podiumkunsten, musea en theaters bij corona-gerelateerde kosten, zodat kunst en erfgoed voor publiek toegankelijk blijven in de anderhalvemetersamenleving. In 2020 is € 16 miljoen toegekend aan de cultuur, voor 2021 is € 20 miljoen beschikbaar.

Van aanpassing van foyer, kassaruimte en podium tot signing in de concertzaal

De toekenningen zijn voor coronagerelateerde kosten en facilitaire aanpassingen van muziekpodia uit heel Nederland. Zo ontvangt Podium Corneel uit Lelystad € 17.313 voor onder meer het aanpassen van de kassaruimte, backstageruimte en het podium aan de anderhalvemetercriteria en krijgt muziekpodium en erfgoedlocatie Grote Kerk in Naarden € 25.570 voor extra podiumdelen, desinfectiezuilen, kuchschermen en handscanners om bezoekers veilig te kunnen ontvangen bij een concertreeks in het najaar. De Zeeuwse Concertzaal uit Middelburg gaat voor € 56.046 de foyer aanpassen, de garderobe en informatiebalie verplaatsen en de bar verlengen om publiek coronaproof te kunnen ontvangen en Podium Grenswerk uit Venlo krijgt € 12.321 voor aanpassingen in en rondom haar concertzaal, zoals signing en de inzet van een coronamanager tijdens de concerten.

 

 

Ook donaties voor marketing/communicatie

Muziekpodia, theaters en musea kunnen dit jaar ook aanvragen voor coronagerelateerde marketing/communicatie. Zo zijn er toekenningen aan het Haagse PAARD (€ 20.212) voor haar campagne om publiek te verleiden na de heropening weer naar het poppodium te komen, aan de Cacaofabriek in Helmond (€ 9.725) voor de marketingkosten rondom hun nieuwe coronaproof programmering en aan de Melkweg (€ 28.051) voor een brede marketingcampagne om de aangepaste programmering in het Amsterdamse poppodium onder de aandacht te brengen.

 

 

Alle toekenningen en indiendata

Op www.kickstartcultuurfonds.nl staat een overzicht van alle toekenningen tot nu toe en is te zien wanneer de tweede, tevens laatste aanvraagmogelijkheid is voor musea en theaters.

 

 

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.