maandag 3 mei 2021

Kickstart Cultuurfonds doneert € 3,1 miljoen aan 99 producenten

Goed nieuws voor 99 producenten van professionele podiumkunsten: zij ontvangen € 3,1 miljoen van het Kickstart Cultuurfonds om hun producties coronaproof te maken en publiek weer op een veilige manier te kunnen bereiken, live of via streaming.

 

Het tijdelijke noodfonds wordt overstelpt met aanvragen en heeft dit jaar € 20 miljoen beschikbaar, naast de € 16 miljoen die in 2020 al werd gedoneerd. In de eerste van de twee aanvraagronden dit jaar klopten maar liefst 469 culturele instellingen aan, wat resulteerde in € 8,9 miljoen donaties aan 261 producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters verspreid over het hele land. Op www.kickstartcultuurfonds.nl staat een overzicht van alle toekenningen en is te zien welke aanvragers in de huidige, laatste ronde nog een aanvraag kunnen indienen.

Onder de 99 gehonoreerden zijn producenten die normaal gesproken met projectsubsidies werken, zoals Stichting PS Theater dat een locatievoorstelling gaat spelen in Leiden en omgeving, waarbij publiek zich in touringscars verplaatst. Maar ook vrije producenten, zoals Van Hoorne Entertainment, dat € 100.450 ontvangt voor tachtig voorstellingen van ‘Fien & Teun – Het Sinterklaasfeest’ en ‘PAW Patrol Live’ in theaters in het hele land, en Stage Entertainment dat € 73.671 ontvangt voor het coronaproof opstarten van ‘The sound of music’, een nieuwe productie die in het Circustheater in Scheveningen te zien zal zijn en daarna acht maanden door het hele land zal toeren.  

 

 

Grote en kleine producenten, in alle genres uit heel Nederland

De donaties zijn toegekend aan grote en kleine producenten van professionele podiumkunsten, verspreid over allerlei genres en door het hele land. Zo ontvangt Stichting Borealis uit Groningen € 29.500 voor het realiseren van de muziekvoorstelling ‘Overhoop!’ over hoop, leven en liefde die veertig keer in Drenthe en omgeving gaat spelen en Stichting Silver Line uit Rotterdam € 25.000 voor de multidisciplinaire voorstelling ‘Renaissance’ over de renaissance die gaande is in de zwarte gemeenschap. Stichting Touchstones ontvangt € 37.540 voor 21 circustheatershows ‘VRIJ!’ van Cirque de la Liberté op locatie ASMhaven in Arnhem en Stichting Juf Félice & Trio Krul uit Delft € 8.135 voor het coronaproof organiseren van klassieke baby-, dreumes- en kinderconcerten ‘Blub!’.

 

 

Ook donaties voor livestreams

Voor het eerst kunnen producenten in 2021 ook aanvragen doen om een productie geschikt te maken voor streaming en zo hun aanbod ook online aan te bieden. Zo wordt de Rotterdamse new wave- en postpunkband Rats of Rafts ondersteund voor een livestream vanuit TivoliVredenburg (€ 15.863), krijgt Ten Producties uit Zwolle € 11.000 voor een livestream voor mbo-studenten en vmbo-scholieren van de voorstelling ‘No Joke’ over stigmatisering en racisme, en maakt Kickstart Cultuurfonds een streaming-event en eenmalige concertregistratie van Anne Soldaat & band mogelijk, voorafgaand aan de tournee later dit jaar langs twintig podia in het hele land (€ 28.270).

 

 

Ook particulieren kunnen bijdragen

Nieuw is dat ook particulieren kunnen bijdragen. Alle bedragen, van groot tot klein, zijn tot 1 juli welkom op www.cultuurfonds.nl/kickstart en komen ten goede aan alle aanvragen om publiek weer veilig te kunnen ontvangen en van kunst en erfgoed te kunnen laten genieten. 

 

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.