donderdag 8 april 2021

Overzicht online filmfestivals in april

Foto: Movies that Matter

De bioscopen zijn gesloten, maar veel filmfestivals gaan online gewoon door. Vanuit huis zijn deze maand vier door Fonds 21 gesteunde festivals online te bezoeken.

Arab Film Festival (nu te zien op CMENA)

 

Films uit Arabische landen moet je in de filmtheaters met een lantaarntje zoeken. Dat dit niet terecht is bewijst het Rotterdamse Arab Film Festival. Met een open blik kijkt dit festival naar sociale en culturele ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Met films, maar ook met debatten en gesprekken. Het fysieke festival is verschoven naar een latere datum, maar wel is alvast het filmplatform CMENA gelanceerd. Op deze streamingsite worden films getoond die een goed beeld geven van het leven in de Arabische wereld. Op het platform staan momenteel 35 films. Ook zijn er livestreams van gesprekken met filmmakers, schrijvers en muziek. Fonds 21 steunt Arab Film Festival met € 12.500.

 

 

 

Imagine Film Festival (7 t/m 17 april)

 

Imagine is een filmfestival in Amsterdam gewijd aan fantastische filmgenres als horror, fantasy, sciencefiction en animatie. Imagine is het grootste festival in zijn genre in Nederland en prikkelt en stimuleert de verbeelding om andere en toekomstige werelden te verkennen, het onbekende en ondenkbare te onderzoeken en een andere blik op onze eigen wereld te werpen. Dit jaar is er een speciaal programma rondom de Indonesische genrefilm en ook is er aandacht voor de Indonesische, Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse game-industrieën. De online editie van Imagine toont ruim vijftig feature films, uiteenlopende shorts-programma’s, games, VR, talks, paneldiscussies en talkshows. Fonds 21 steunt Imagine Film Festival met € 30.000.

 

 

Go Short (8 t/m 25 april)

 

Net als vorig jaar is Go Short in Nijmegen ook nu weer volledig online te bezoeken. Go Short is het enige festival in Nederland dat zich exclusief richt op de korte film. Met in totaal meer dan 33 uur aan bewegend beeld toont het festival ook dit jaar de beste Europese korte films van het moment, van animatie tot documentaire en van fictie tot kunstfilms. Ook worden de Go Short Awards uitgereikt en zijn de beste VR-films van het afgelopen jaar te zien. Geïnteresseerden kunnen een VR-bril huren en het virtuele programma thuis beleven. Speciale aandacht gaat er dit jaar uit naar filmland Kroatië. Zo is de Kroatische film vertegenwoordigd in de filmprogramma’s, maar ook in lezingen en andere activiteiten komt nieuw talent uit Kroatië aan bod. Fonds 21 steunt Go Short met een tweejarige toekenning van € 80.000.

 

 

 

Movies That Matter (16 t/m 25 april)

 

Movies that Matter is een internationaal filmfestival met een focus op films en debat waarin mensenrechtenkwesties centraal staan. Het festival presenteert films die de horizon verbreden en kijkers aanmoedigen met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Ook is er een uitgebreid educatieprogramma aan het festival gekoppeld. Dit jaar vindt Movies that Matter geheel online plaats met dertig nationale en internationale premières en een breed scala aan verdiepingsprogramma’s. Movies that Matter opent met de voor een Oscar genomineerde film The Man Who Sold His Skin. Bij de vertoning zullen hoofdrolspeler Yahya Mahayni en regisseur Kaouther Ben Hania online aanwezig zijn. Fonds 21 steunt Movies that Matter met een tweejarige toekenning van € 150.000.