donderdag 5 november 2020

Kickstart Cultuurfonds: 16 miljoen euro voor culturele sector

Kickstart Cultuurfonds heeft 16 miljoen euro toegekend aan de culturele sector. Het tijdelijke fonds waar ook Fonds 21 aan bijdraagt, werd aan het begin van deze zomer opgericht om snel financiële ondersteuning te bieden aan podia, musea en producenten die door de coronamaatregelen in zwaar weer terecht kwamen. De afgelopen drie maanden ontvingen in totaal 418 musea, podia, theaters en producenten uit heel Nederland een bijdrage, zodat zij hun publiek weer live en coronaproof kunnen ontvangen. Nu de maatregelen tegen het coronavirus zijn aangescherpt en er mogelijk meer volgt, blijven de donaties van Kickstart Cultuurfonds van kracht.

 

Duurzame oplossingen

Veel donaties van Kickstart Cultuurfonds waren bestemd om culturele instellingen te helpen de aanpassing naar de 1,5 meter-samenleving te maken, waarbij er vooral plannen voor de lange termijn werden ingediend. Deze duurzame aanpassingen zijn – ook nu veel instellingen hun deuren mogelijk noodgedwongen moeten sluiten of voor zeer beperkt publiek open kunnen zijn – in de nabije toekomst van groot belang om bezoekers veilig te kunnen blijven ontvangen, zodra dat weer mogelijk is. Deze donaties blijven van kracht, zodat de ondersteunde instellingen daarmee later een kickstart kunnen maken. Alle toekenningen zijn hier te vinden.

Van poppodium en molenmuseum tot aan Ellen ten Damme

Van poppodium013, het molenmuseum op de Zaanse Schans tot aan de muzikale voorstellingen van zangeres Ellen ten Damme, aanvragen uit het hele land werden gehonoreerd door Kickstart Cultuurfonds. Ze waren bedoeld voor bijvoorbeeld aanpassingen die podia moesten doen in hun gebouw om publiek veilig te kunnen ontvangen, hygiënemaatregelen zoals het aanbrengen van kuchschermen en desinfecteerpompjes of tegemoetkoming in publiekinkomsten die achterbleven vanwege minder publiekscapaciteit als gevolg van de 1,5 metersamenleving. De donaties zijn specifiek bestemd voor organisaties die geen Rijksoverheidssteun ontvangen, maar vaak in grote mate afhankelijk zijn van publieksinkomsten. Dit geeft ons veel goede moed in deze ingewikkelde tijden.  

Donaties in cijfers

Het totale budget dat gedoneerd is, bedraagt 16 miljoen euro en is verdeeld over vier categorieën: theaters (4,1 miljoen euro), muziekpodia (2,5 miljoen euro), producenten (4,8 miljoen euro) en musea (4,5 miljoen euro). In totaal werden 418 aanvragen gehonoreerd met een gemiddeld donatiebedrag van € 38.000. Ruim 40% van de toekenningen (6,3 miljoen euro) ging naar organisaties in de Randstad; de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Bijna 40% van de toekenningen ging naar de andere negen provincies in het land (5,8 miljoen euro). Tot slot bereikte 20% van de toekenningen landelijk publiek (3,9 miljoen euro).

Over Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met Ammodo, Fonds 21, Fonds 1818, Stichting Droom en Daad, Zadelhoff Cultuur Fonds, Stichting Zabawas en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).