woensdag 4 november 2020

Online platform brengt festivalgevoel naar woonkamer

Het is de verwachting van veel filmfestivals: ook na de coronacrisis zal de combinatie tussen online en fysiek aanbod het uitgangspunt vormen voor de wijze waarop een festival wordt georganiseerd. Maar hoe behoud je een festivalgevoel als een deel van een filmfestival online wordt uitgevoerd? Het antwoord op die vraag vonden Cinekid, IDFA, IFFR en NFF in een online platform; een unieke online infrastructuur waarmee filmvertoningen en events kunnen worden georganiseerd, opgenomen en gestreamd richting publiek en professionals. Voor de realisatie van dit project trokken de vier filmfestivals gezamenlijk op in samenwerking met Indyvideo.

 

Fonds 21 steunt de ontwikkeling van het online platform vanuit de Stimuleringsregeling met € 200.000.

Alles onder één dak

Uitgangspunt van de ontwikkeling van het platform was om bezoekers de mogelijkheid te bieden om online een volledig festivalprogramma te kunnen laten volgen in een doorlopende stream. Daartoe zijn verschillende digitale applicaties samengebracht onder één dak, zoals apps voor filmvertoningen en voor inleidingen en Q&A’s, debatten en masterclasses. Verder zijn er mogelijkheden voor pitches en 1-on-1 meetings (voor professionals). Daarnaast biedt het platform de filmfestivals de mogelijkheid om specifieke koppelingen met het platform te maken, zoals een koppeling met het systeem voor de kaartverkoop. Het grote voordeel is dat bezoekers niet langer meer hoeven te schakelen tussen verschillende schermen en apps. Ook wordt het platform geïntegreerd met de eigen websites van de festivals, die het vervolgens volledig hun eigen look and feel kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is Cinekid Play.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het online platform is een gezamenlijk initiatief van Cinekid, IDFA, IFFR en NFF, festivals die door Fonds 21 worden ondersteund op basis van hun professionaliteit, artistieke kwaliteit, actualiteit en publieksbereik. Het samenbrengen van verschillende programmaformats onder één dak maakt dit project uniek. Er wordt een festivalervaring gecreëerd, met vertoningen op vaste tijdstippen, met voor- en nagesprekken en de mogelijkheid om vragen te stellen. Het platform biedt een grote meerwaarde door de contextprogrammering en interactie met het publiek en wordt ook beschikbaar gesteld voor andere filmfestivals.


Dit nieuwsbericht maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Digitale Toepassingen