donderdag 7 mei 2020

Wat kan Fonds 21 nu voor u betekenen?

Foto: Go Short

Het coronavirus heeft ons leven in korte tijd enorm veranderd. De cultuursector is ontwricht en ook organisaties die actief zijn binnen het jongerendomein zijn zwaar getroffen. De onzekerheid is groot en Fonds 21 ontvangt veel vragen van organisaties die twijfels hebben over het indienen van hun project. Kunnen in deze onzekere tijd aanvragen wel worden ingediend? En hoe beoordeelt Fonds 21 deze plannen? Wat betekent de 1,5 meter-economie voor de uitvoering van mijn project? Marie Hélène Cornips, algemeen directeur van Fonds 21, over de rol van Fonds 21 in tijden van corona en wat Fonds 21 voor aanvragers kan betekenen.

 

 

 

 

Beste aanvragers,

 

Nederland gaat weer langzaam van het slot. Woensdagavond kondigde het kabinet aan dat culturele instellingen vanaf 1 juni hun deuren onder bepaalde voorwaarden weer mogen openen. Een goed begin, maar toch is het einde van de coronacrisis nog niet in zicht. De impact van het coronavirus blijft enorm. Als fonds zien we hoe moeilijk alle partijen het momenteel hebben. Dat geldt niet alleen voor partijen in de cultuursector, maar ook voor organisaties die zich richten op jongeren. Vrijwel iedereen worstelt met de vraag of een project kan doorgaan of niet. Ik vind het belangrijk om in deze onzekere tijd te benadrukken dat Fonds 21 zich betrokken voelt bij zijn aanvragers. We denken dan ook graag met jullie mee over oplossingen voor projecten, zodat we straks, zodra het mag, weer mede ervoor kunnen zorgen dat er goed aanbod is.

 

Geen project is hetzelfde en onze werkzaamheden bestaan momenteel voor een groot deel uit maatwerk. De verschillen zijn te groot om één richtlijn te hanteren. Uiteraard blijven we aanvragen toetsen aan onze algemene voorwaarden en criteria, maar we kijken ook heel actief naar hoe we aanvragers kunnen bijstaan. Dat doen we niet alleen bij toegekende projecten waarvan de uitvoering stil is komen te liggen, maar ook bij het beoordelen van nieuwe aanvragen die zijn ingediend. Voor elk project streven we de best mogelijke oplossing na, dus ook bij de beoordeling van nieuwe aanvragen. Zo kiezen we er in een aantal gevallen voor om bij onduidelijkheden met de aanvrager in gesprek te gaan. We willen aanvragers in deze uitzonderlijke tijd de ruimte bieden om hun ingediende plannen aan te kunnen passen. Ook als dat betekent dat een project één of twee jaar moet worden uitgesteld.

 

Het veelvoud aan online initiatieven die in deze dagen ontstaan, toont dat onze aanvragers beschikken over veerkracht en creativiteit. Het geeft vertrouwen in de toekomst als de deuren van de musea, schouwburgen en muziekpodia weer open mogen. Want veerkracht en creativiteit zijn straks hard nodig om straks de 1,5 meter-economie vorm te kunnen geven. Ook wij buigen ons hoofd over de vraag hoe nu verder in de 1,5 meter-economie. Wat betekent dat voor partijen in de sector? In veel gevallen zal misschien een derde, vierde of zelfs maar een vijfde deel van het normale publieksaantal kunnen genieten van kunst en cultuur. Het is voor ons dan ook nodig om de gebruikelijke rekenmodellen los te laten.

 

Tot slot wil ik organisaties oproepen vooral plannen te blijven ontwikkelen en aanvragen te blijven indienen. Onze digitale deuren staan wijd open voor nieuwe aanvragen. Er is ons alles aan gelegen om de sector weer op gang te helpen, zodat er weer geproduceerd kan worden, zzp’ers en freelancers weer opdrachten kunnen krijgen en wij projecten kunnen blijven ondersteunen die van betekenis zijn voor publiek en samenleving. En weet, we voelen samen met jullie de verantwoordelijkheid daarvoor.

 

Marie Hélène Cornips

algemeen directeur van Fonds 21