vrijdag 5 februari 2016

Nieuwe totaalinstallatie van Ugo Rondinone in Rotterdam

Dit voorjaar toont Museum Boijmans Van Beuningen een immense totaalinstallatie van Ugo Rondinone. Van 13 februari t/m 29 mei 2016 vormen vijfenveertig levensgrote sculpturen van clowns het middelpunt van zijn eerste solotentoonstelling in Nederland ‘Ugo Rondinone - Vocabulary of Solitude’. Fonds 21 steunt de tentoonstelling met 50.000 euro.


Rondinone (1964, woont en werkt in New York) weet motieven en beelden uit de alledaagse omgeving een poëtische dimensie te geven door ze te isoleren of uit te vergroten. Op de vloer van de 1500 vierkante meter grote Bodonzaal van Museum Boijmans Van Beuningen beweeg je tussen clowns die elk verwikkeld zijn in een dagelijkse routinehandeling: de één droomt, de ander slaapt, ontwaakt, ligt, rent. De clown, in het midden van niks, is in deze totaalinstallatie de visualisatie van de in zichzelf gekeerde mens.

 

Naast de clown is ook de regenboog belangrijk in het werk van Rondinone. De regenboog komt naast het werk van Rondinone, ook duizenden keren terug in tekeningen van kinderen. Deze kleine kunstenaars hebben gereageerd op de oproep van Rondinone om mee te helpen de muur van 30 x 4 meter vol te hangen met regenboogtekeningen. Afgelopen weken heeft het museum duizenden regenboogtekeningen mogen ontvangen van kinderen. Op 13 februari is er ook een speciale kinderopening.

 

Rondinone is een internationaal gewaardeerde kunstenaar. Het visueel aantrekkelijke karakter van zijn  werk en de herkenbare thema’s zullen een breed publiek aanspreken. De tentoonstelling is relevant doordat het nieuw werk laat zien, recht uit het atelier en het de eerste solotentoonstelling van Rondinone in Nederland is. Voldoende aanleiding voor ons fonds om bij te dragen aan deze tentoonstelling.