donderdag 7 juli 2016

Ultrakort

Ultrakort is weer begonnen! Tot eind december worden er in de bioscoopzalen van Pathé weer vier nieuwe animatiefilms getoond als voorfilm bij  blockbuster films. De competitie Ultrakort is dit jaar voor de zevende keer uitgeschreven en biedt talentvolle makers de mogelijkheid om hun animatiefilm – met een maximale speelduur van twee minuten - aan een groot publiek te tonen. Ultrakort is een samenwerking van Fonds 21 met het Nederlands Film Fonds en Pathé. Het is de vierde keer dat Fonds 21 een bijdrage levert aan de ultrakorte animatiefilms.

 

Fonds 21 steunt dit project met € 25.000 per film.

Animaties als voorfilm

De Nederlandse animatiefilm kan op veel internationale waardering rekenen en valt op toonaangevende festivals regelmatig in de prijzen. Door te kiezen voor vier verschillende animatiefilms worden de vele mogelijkheden binnen het genre belicht: van digitale cut-out en 2D-animarie tot stopmotion/pixilation.

 

De eerste film, Sabaku van Marlies van der Wel, is sinds vorige week al op het witte doek te zien als voorfilm bij Finding Dory. Sabaku vertelt het verhaal van de vogel Sabaku die op zoek gaat naar een nieuwe makker als zijn grote vriend Buffel overlijdt. Dit gaat niet zonder slag of stoot en via een zware reis moet de vogel erachter komen waar hij dan wel thuishoort. De drie andere animatiesfilms zijn later dit jaar te zien bij Bridgets Jones’s Baby, De GVR en Doctor Strange.

Overzicht vertoningen

Sabaku - vanaf 29 juni te zien bij Finding Dory
Nona en de zingende Gehaktbal - vanaf 21 juli te zien bij De GVR
Tabook - vanaf 15 september te zien bij Bridget Jones’s Baby
Golden Oldies - vanaf 27 oktober te zien bij Doctor Strange

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 draagt met Ultrakort bij aan de ontwikkeling en zichtbaarheid van de Nederlandse korte animatiefilm. De vier animaties bereiken een groot en divers publiek omdat ze worden getoond voorafgaand aan de grote blockbusters in de Nederlandse bioscopen.