maandag 27 juni 2016

Succesvol Holland Festival trekt 86.000 bezoekers

Het Holland Festival 2016 zit erop! Het festival werd zondag afgesloten met de voorstelling Stop Acting Now van Wunderbaum in EYE. Daarmee is een einde gekomen aan de 69ste editie van het Holland Festival, die bestond uit 45 producties en 105 voorstellingen, waarvan 12 wereldpremières en 41 Nederlandse premières. Het festival trok dit jaar meer dan 86.000 bezoekers en had een zaalbezetting van 85 procent. Een jaar eerder was het bezoekersaantal  69.000.

 

Fonds 21 is hoofdbegunstiger en steunt het Holland Festival voor drie jaar met een bedrag van € 1.050.000 (2014 - 2016). Met een verhoogde bijdrage voor de jubileumeditie in 2017 heeft Fonds 21 zich onlangs opnieuw verbonden aan het Holland Festival.

Hoogtepunten

De tweede editie van artistiek directeur Ruth Mackenzie kenmerkte zich door een breed programma met een actueel thema: Edges of Europe. Een aantal kunstenaars onderzocht actuele kwesties in Europa in een reeks voorstellingen over het veranderende continent.  Zo stonden in de openingsvoorstelling 'Die Stunde da wir nichts von einander wußten' bijvoorbeeld de diversiteit en de spanningen in het hedendaagse Europa centraal. Veel aandacht was er deze editie voor film, met als bijzonder hoogtepunt ‘Zemlja’ van Dovzjenko, met live muziek van DakhaBrakha. In het oog sprong tevens de ontroerende voorstelling ‘Melancholia’ van Theater Basel over de melancholie van jongeren. Ook ‘Ça Ira (1) Fin de Louis’ van de Franse theatermaker Joël Pommerat gooide hoge ogen bij het publiek en de pers. Hoogtepunt van het festival was het concert van The Orchestra of Syrian Musicians met Damon Albarn en gastartiesten in Koninklijk Theater Carré. De avond maakte duidelijk dat kunst mensen kan verbinden, ongeacht religie, afkomst of achtergrond.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Holland Festival is voortdurend in beweging om zich inhoudelijk te blijven ontwikkelen en zoekt daarbij nadrukkelijk samenwerking met relevante partijen uit andere disciplines op. Het festival is door zijn internationale programmering een aanvulling op het landelijke aanbod en de culturele sector. Het bereik is groot en het Holland Festival besteedt aandacht aan het genereren van een breder en jonger publiek.