donderdag 9 juni 2016

'The Smartphone Orchestra'

Hoe maak je een concert met duizenden smartphones? WildVreemd experimenteert en werkt toe naar een heus ‘Smartphone Orchestra’ tijdens de première op Lowlands. Het is een van de 14 projecten die werd geselecteerd voor Toekomstmuziek! Met deze programmaregeling wil Fonds 21 projecten stimuleren die actuele muziek meer bekendheid geven bij een breder en jonger publiek. Fonds 21 steunt het project met een bedrag van € 15.000.

 

Zeker 5000 mensen vormen straks op Lowlands in de Bravotent met hun eigen smartphone ‘The Smartphone Orchestra’. Een surround muziekstuk waarin iedereen onderdeel is van één groot ruimtelijk muziekstuk.

 

WildVreemd: “Om deze enorme uitdaging te kunnen bereiken, moeten we veel testen, met uiteraard zoveel mogelijk mensen en hun smartphones. Op dit moment hebben wij getest bij Bedtalks Student Hotel/STAAT, POPTV, Night of the Nerds en in Stadsschouwburg Utrecht (samen met Spinvis en Eva van Manen). Ook tijdens Oerol kan het publiek meedoen aan de tests. En volgend weekend vind je ons bij SONAR +D in Barcelona.”

 

Weten hoe het proces verloopt? Volg het project via Facebook, Twitter en/of Instagram.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het project heeft een innovatief karakter; de muziek ontstaat alleen als een groep mensen met een smartphone bij elkaar komt en samenwerkt. De unieke app die wordt ontwikkeld, laat iedereen zijn eigen unieke partituur spelen en synchroniseert deze tot één geheel. Dit is nieuwe muziek voor publiek van nu en past helemaal in de programmaregeling Toekomstmuziek!