donderdag 9 juni 2016

Joep van Lieshout zoekt grenzen op met 'SlaveCity'

In het kader van 500 jaar Jheronimus Bosch stelt kunstenaar Joep van Lieshout met de totaalinstallatie ‘SlaveCity’ op een eigentijdse manier dezelfde thema's aan de orde; de angsten van de mens, het geloof in en de hoop op een betere toekomst. Het levert ongemakkelijke utopische modellen op die over ‘samenleven’ gaan. De tentoonstelling is vanaf 11 juni te zien in Museum De Pont in Tilburg. Fonds 21 steunt ‘SlaveCity’ met een bedrag van € 40.000,-  

Museum De Pont: “Joep van Lieshout opereert bij voorkeur op een grensgebied. Ook met de installatie ‘SlaveCity’ zoekt hij grenzen op – tussen goed en kwaad, leven en dood, mens en machine. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van Jheronimus Bosch 500. Deze visionaire schilder hield zijn publiek vijfhonderd jaar geleden al een spiegel voor. [...] Ook Jeroen Bosch was een meester in humor en satire. Van Lieshout ziet parallellen tussen zijn visionaire kunstprojecten en de wereld van Bosch, waar duister en licht, hemel en hel naast elkaar bestaan."

 

Het werk van Van Lieshout wordt internationaal verzameld door musea en privéverzamelaars. Ook heeft hij vele tentoonstellingen en prijzen op zijn naam staan. Sinds 2006 werkt hij aan ‘SlaveCity’ en completeert dit nu met een nieuw beeld: een laatste onderdeel dat de installatie vervolmaakt. De tentoonstelling bestaat uit tekeningen en schilderijen, 20 maquettes en 25 grote beelden en installaties.

 

Joep van Lieshout: “In ‘SlaveCity’ is alles zeer rationeel geregeld. De ‘slaven’ zijn mensen die vooral hightech werk doen; daarmee wordt veel geld verdiend. Zij worden niet betaald, maar worden beloond met zaken als entertainment en bordeelbezoek. Verder is de samenleving volledig zelfvoorzienend en is alles ecologisch verantwoord.”

 

Rond de tentoonstelling biedt het museum een educatief programma met onderdelen voor het onderwijs en activiteiten voor volwassenen.

Waarom steunt Fonds 21 deze tentoonstelling?

De tentoonstelling in De Pont laat voor het eerst het hele verhaal zien dat in dit werk schuilt. Van Lieshout krijgt letterlijk veel ruimte ter beschikking in De Pont om zijn verhaal te vertellen.

Data en locatie

‘SlaveCity’ is van 11 juni t/m 2 okt 2016 te zien in De Pont in Tilburg. Meer informatie vindt u op www.depont.nl.