donderdag 9 juni 2016

Voorstelling Awake: de periode tussen waken en slapen

Waar komt de behoefte vandaan om jezelf na het uitgaan of tijdens een slapeloze nacht schaamteloos bloot te geven op de sociale media? Waarom deel je je diepste geheimen op een onbewaakt moment met mensen die je wellicht niet eens kent? Bij de voorstelling Awake gaan de spelers van het Amsterdamse jongerengezelschap DEGASTEN op zoek naar antwoorden op deze vragen. Awake speelt zich af in de periode tussen waken en slapen, ’s nachts dwalend door een verlaten stad of thuis in bed wanneer de slaap niet komt en Facebook, WhatsApp en Instagram lonken. Is daar vertier en troost te vinden? En kun je echt alles online delen? De voorstelling Awake is een energieke en muzikale theatervoorstelling gespeeld door jongeren met een zeer diverse achtergrond. Fonds 21 steunt dit project met 17.200 euro.

Actuele thema's gespeeld door de doelgroep zelf

DEGASTEN bestaat uit jonge spelers tussen de 12 en 25 jaar. De voorstellingen nemen altijd de belevingswereld van jongeren  als uitgangspunt . Het script van Awake is samen met de spelers geschreven op basis van hun persoonlijke verhalen. De voorstelling is niet alleen te zien in het theater, het gezelschap speelt ook op middelbare scholen en het middelbaar beroepsonderwijs om het gebruik van de smartphone en sociale media onder jongeren bespreekbaar te maken.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Met Awake betrekt DEGASTEN jongeren bij het project en leidt ze tevens op. De organisatie heeft  ruime ervaring met het maken van voorstellingen en met het werken met jongeren. De groep beschikt over een goed netwerk en heeft al geruime tijd samenwerkingen met scholen. De voorstelling laat jongeren kennis maken met theater en sluit goed aan bij het thema Mediawijsheid binnen de pijler Jongeren & Maatschappij van Fonds 21.

Voorstelling Life ain't a Picnic zit erop

Ook het vorige project van DEGASTEN is gesteund door Fonds 21. De montagevoorstelling Life ain’t a Picnic had als thema jongeren en consumeren met als centrale vraag: wat gebeurt er als jongeren de zeven zondes omarmen om steeds maar meer te kunnen consumeren? De voorstelling was gegoten in een opzwepende theatermix van dans, tekst en muziek. Zaterdag 28 mei stond het gezelschap voor de allerlaatste keer op de planken tijdens het Festival Havenwerk in Deventer. Daarmee kwam een eind aan de serie voorstellingen die op 23 oktober 2015 begon. Life ain’t a Picnic maakte deel uit van de programmaregeling Jouw Geld. Deze regeling van Fonds 21 richtte zich op initiatieven die financieel gezond gedrag bij jongeren bevorderen.

Data en locaties

De voorstelling Awake gaat 14 oktober in première in Podium Mozaïek in Amsterdam. Voor locaties en data: www.theaterdegasten.nl.