dinsdag 7 juni 2016

Foam in teken van mode- en glamourfotograaf Helmut Newton

Vanaf 17 juni 2016 staat fotomuseum Foam volledig in het teken van de legendarische en uiterst invloedrijke mode- en glamourfotograaf Helmut Newton. Meer dan 200 foto’s - variërend van zelden vertoonde vroege prints tot monumentale afdrukken - zijn in het gehele gebouw aan de Keizersgracht te zien. Rond de overzichtstentoonstelling organiseert Foam een uitgebreid educatie- en randprogramma. Fonds 21 is hoofdbegunstiger en steunt de tentoonstelling met een bedrag van € 100.000.

 

Newton werkte sinds de jaren vijftig als fotograaf, maar brak pas door aan het begin van de jaren zeventig, dankzij de opvallende foto’s die hij maakte in opdracht van de Franse Vogue. Zijn oeuvre is beeldbepalend voor de fotografie aan het einde van de twintigste eeuw. De werken in de tentoonstelling bij Foam zijn merendeels vintage prints afkomstig van de Helmut Newton Foundation in Berlijn. Tevens is de film Helmut by June te zien, die in 1995 gemaakt werd door Newtons vrouw, June.

 

Marloes Krijnen, directeur Foam

“Mede dankzij de steun van Fonds 21 zijn we niet alleen in staat om deze bijzondere tentoonstelling van de legendarische en uiterst invloedrijke fotograaf Helmut Newton te presenteren, maar ook om een sterk educatie- en randprogramma neer te zetten. Hiermee kunnen we een breed en jong publiek kennis laten maken met Newton’s rijke, eigenzinnige en beeldbepalende oeuvre.”

 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Foam richt zich al bijna vijftien jaar met tentoonstellingen, publicaties, discussies en specifieke projecten op ontwikkelingen binnen de fotografie. Naast tentoonstellingen waarin werk van beroemde fotografen gepresenteerd wordt, toont Foam ook jonge, hedendaagse fotografen.

Datum en locatie

Helmut Newton is vanaf 16 juni a.s. te zien in Foam Amsterdam. Voor meer informatie over de tentoonstelling ga naar www.foam.org