vrijdag 3 juni 2016

Motion Comics - The Beginnings

Een primeur voor Nederland: vrijdag 3 juni gaat tijdens de Stripdagen Haarlem een tentoonstelling van start die geheel is gewijd aan motion comics. Motion Comics – The Beginnings zoomt in op de vernieuwing van het stripmedium. Het is de eerste tentoonstelling in Nederland die geheel is toegespitst op deze bijzondere vorm van 'digital storytelling'. Fonds 21 steunt de tentoonstelling met een bijdrage van 15.000 euro.

Strips komen tot leven

Motion comics zijn interactieve stripverhalen die verrijkt zijn met animatie, muziek en geluidseffecten. Deze strips komen tot leven op je tablet of smartphone. De tentoonstelling is samengesteld door Submarine Channel en laat de beste voorbeelden zien uit het genre. Extra aandacht is er voor motion comics die zijn uitgevoerd door onafhankelijke makers. In hun eentje of in een klein team werken zij aan projecten, waarin ze hun liefde voor strips en kennis van nieuwe media combineren om zo de artistieke grenzen op te zoeken. Een voorbeeld hiervan is ‘Modern Polaxis’, een strip gemaakt door de Australische Sutu (Stu Campbell). Het vertelt het verhaal van Modern Polaxis, een paranoïde tijdreiziger die geheime boodschappen in zijn dagboek verstopt. Met een bijgeleverde app kun je precies zien en horen hoe Polaxis de wereld ervaart. 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling Motion Comics – The Beginnings sluit goed aan op het beleid van Fonds 21 op het gebied van film, mediakunst en digitale cultuur. Het is een bijzondere mix van de disciplines film, animatie, muziek en games en past hierdoor bij de wens van Fonds 21 experiment en vernieuwing te stimuleren. De tentoonstelling is voor een breed publiek een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met dit relatief nieuwe genre.

Waar en wanneer?

De tentoonstelling  Motion Comics – The Beginnings duurt van vrijdag 3 juni tot en met 24 juli. Het vindt plaats in het ABC Architectuurcentrum. Voor meer informatie en openingstijden: www.submarinechannel.com