Boekenweek van Jongeren 2023

Leesplezier voor jongeren

Projectnaam Boekenweek van Jongeren 2023
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Jongeren & Maatschappij
Aanvrager Stichting Lezen
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

De Boekenweek van Jongeren is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met CPNB, dat jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs op een unieke manier in contact brengt met literatuur. De Boekenweek, die in 2015 van start is gegaan, heeft als doel het imago van lezen onder jongeren van 15 tot 18 jaar te verbeteren. Dit wordt bereikt door gedurende het jaar verschillende activiteiten te organiseren die boeken en verhalen binnen de leefwereld van jongeren brengen.

Kracht van lezen

Het doel van de Boekenweek is om jongeren te laten ontdekken dat lezen niet alleen plezierig is, maar ook een cruciale rol speelt in hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Tijdens deze week wordt met verschillende activiteiten aandacht voor boeken voor jongeren gegenereerd. Centraal staat boekenweekgeschenk 3PAK. Deze wordt dit jaar geschreven door Rima Orie (YA-auteur), schrijversduo Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen en auteur Philip Huff. De boeken worden verspreid via scholen, boekwinkels en bibliotheken, en zijn beschikbaar in digitale vorm. Daarnaast wordt het Beste Boek voor Jongeren verkozen door een jury van jongeren, waarbij zowel vertaalde als oorspronkelijk Nederlandse titels in de schijnwerpers worden gezet. Een hoogtepunt van de Boekenweek is de Literatour, waarbij twintig auteurs in gesprek gaan met jongeren op vo en mbo scholen. Deze tournee, gecoördineerd door De Schrijverscentrale, biedt jongeren de kans om in direct contact te komen met auteurs en inzichten te delen over boeken, lezen en schrijven. De auteurs worden geselecteerd op hun vermogen om als rolmodel te fungeren en een gesprek te voeren dat aansluit bij de doelgroep.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Boekenweek van Jongeren is een impactvol project met een nationaal bereik onder jongeren van 15 tot 18 jaar. Het lukt de Boekenweek om in contact te komen met een moeilijk te bereiken doelgroep (15+ jaar), zowel op school als in de vrije tijd op social media. De focus ligt vooral op de leestwijfelaars. De inzet van influencers heeft geleid tot een indrukwekkende stijging van 47% in het bereik van jongeren, wat het project des te waardevoller maakt.

Data en locaties

De Boekenweek van Jongeren vindt plaats van 15 tot en met 24 september 2023 door het hele land.


Projecten

>
>