Technoord - een kansrijk toekomsttraject naar persoonlijke ontwikkeling en professionele groei
Jongeren begeleid naar een toekomst in de techniek
Technoord is een organisatie uit Amsterdam die techneeship-programma’s ontwikkelt, een tech-community bouwt en een schakel vormt tussen de wijk en het lokale bedrijfsleven. Samen met rolmodellen, trainers, maatschappelijke initiatieven en bedrijven biedt Technoord jongeren een plek voor persoonlijke en professionele groei. Fonds 21 draagt bij aan het initiatief van de organisatie om jongeren uit Amsterdam-Noord een traineeship te laten volgen en het opzetten van een tech-community.
Techneeships
Deelnemers volgen een techneeship van een jaar, waarin de jongeren intensief worden begeleid richting een professionele toekomst in de techniek- of bouwsector. Het techneeship is een ontwikkelprogramma waar de jongeren begeleid worden in harde en zachte vaardigheden. Via diverse modules op thema’s als basistechniek cv-installatie, warmtepompen en zonnepanelen verbindt Technoord de technees aan het bedrijfsleven. In het project werken rolmodellen, trainers, coaches en bedrijven samen om deze jongeren de ruimte te geven voor persoonlijke groei en een positieve ervaring op de arbeidsmarkt. Het fundament van het project wordt gevormd door het kantoor van Technoord in Amsterdam-Noord. Het is de plek waar de technees naartoe komen voor trainingen en inspiratie en is een veilige haven om te groeien in de breedste zin van het woord. Deze techplek moet ook een thuisbasis worden voor de tech-community. Een plek waar geïnspireerd en geactiveerd kan worden om aan de slag te gaan met hun toekomst. Zo zijn er wekelijks inspiratiesessies van rolmodellen of jonge ondernemers uit de buurt. Het team van Technoord is hierbij regelmatig aanwezig, zodat jonge mensen hen kunnen benaderen met vragen over ontwikkeling, werk of praktische zaken. Technoord probeert daarin tevens een brugfunctie te hebben richting professionele organisaties in hun netwerk.
Waarom steunt Fonds 21 dit project?
Technoord is een jonge organisatie, maar brengt relevante ervaring en een stevig netwerk mee. Het project kent een sterke basis met veel (literatuur)onderzoek en interviews met verschillende stakeholders. Alle input voor het project is - in co-creatie met de doelgroep – verwerkt in de invulling van de techneeships. Naast de intensieve trajecten wordt er gewerkt aan community building en vormt een fysieke plek een veilige thuisbasis voor een groep die breder is dan de jongeren die deelnemen aan het programma van Technoord. Gedurende het traject doet de organisatie impactmetingen op basis van een uitgewerkte Theory of Change.