Graphic Matters

Festival in teken van grafisch ontwerp

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 40.000
Kunst & Cultuur
Beeldende Kunsten & Vormgeving
Projectnaam
Graphic Matters
Aanvrager
Graphic Matters
Website
Bekijk →

Het tweejaarlijks festival Graphic Matters in Breda, voorheen bekend als Graphic Design Festival, staat volledig in het teken van grafische vormgeving. Anders dan de voorgaande vijf edities speelt het festival zich nu volledig af op één locatie: in en om het voormalig Breda’s Museum. Het thema daarbij is de maatschappelijke rol die een grafisch ontwerper kan vervullen. Jonge ontwerpers en gevestigde namen uit binnen- en buitenland tonen aan de hand van verschillende werken hun blik op de wereld.

Grafisch activisme

Aan de hand van actuele onderwerpen laat het festival bezoekers ervaren wat de invloed van grafisch ontwerpers kan zijn op het vormen van een mening over maatschappelijke kwesties. Het festival toont de maatschappelijke betrokkenheid van grafisch ontwerpers in de rol van activist, ‘prankster’ en ‘good guy’. Zij brengen actuele kwesties ter sprake en dagen bezoekers uit om een eigen beeld te vormen. Zo waarschuwt de activist voor het slechte in deze wereld, gebruikt de ‘prankster’ humor om verwarring te zaaien en zet de positief ingestelde ‘good guy’ aan tot dialoog. Het programma van Graphic Matters bestaat uit twee delen: interventies in de openbare ruimte en verdiepende tentoonstellingen. Zo is er onder meer de groepstentoonstelling The Design of Dissent over ontwerpers die zich inzetten voor maatschappelijke misstanden van 1960 tot nu en toont Grind the Gap het werk van hedendaagse ontwerpers die experimenteren met ambachtelijke technieken en nieuwe technologieën. Het randprogramma bestaat onder meer uit films, talkshows, design battles en een designer market. Er is ook een winkel en restaurant.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Graphic Matters is aanvullend op het bestaande aanbod. Er is weinig aanbod van grafische vormgeving voor een breed publiek. De organisatie kiest voor een actueel thema en een aansprekende programmering. Met de programmering wordt ingezet op leken en professionals met aansprekende activiteiten voor verschillende doelgroepen. Het festival bereikt een breed, voornamelijk jong publiek (50% is tussen de 20-35 jaar). 

Data en locatie

Graphic Matters vindt plaats van 22 september tot en met 22 oktober 2017 in en rondom het voormalig Breda’s Museum in Breda, Parade 12-14.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Mind Your Wallet

Jongeren leren en debatteren over omgaan met geld

Hoe voorkom je financiële problemen bij jongeren en waarom is het zo moeilijk om over schulden te praten? Een grote groep jongeren tussen de 14 en 23 jaar heeft moeite om hun inkomsten en uitgaven onder controle te houden.

Bekijk project

Literatour

Literatour: schrijverskaravaan trekt langs scholen

Een team van 25 enthousiaste schrijvers trekt langs scholen, bibliotheken en boekhandels om leerlingen uit de bovenbouw van vmbo, havo en vwo in contact te brengen met hedendaagse literatuur.

Bekijk project