Political Catwalk 2017

Jongeren ontwerpen kleding voor politici

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 11.000
Jongeren & Maatschappij
Jongeren & Cultuur als Middel
Projectnaam
Political Catwalk 2017
Aanvrager
Stichting f6
Website
Bekijk →

Political Catwalk is een project waarin jongeren tussen de 15 en 24 jaar worden uitgedaagd kleding te ontwerpen op basis van hun opvattingen over politiek en democratie. Met de hulp van de bekende modeontwerpers Bas Kosters en Sepehr Maghsoudi maken zij outfits voor politici. Deze kleding wordt op 16 juli getoond tijdens de Amsterdam Fashion Week. Political Catwalk is een initiatief van Stichting f6 en heeft als doel jongeren op een nieuwe manier naar politiek en democratie te laten kijken. Ook worden tijdens het project vaardigheden gestimuleerd als presenteren, samenwerken, organiseren en ontwerpen.

Mode als statement

De twintig deelnemers aan het project worden geworven via het Bindelmeer College in Amsterdam-Zuidoost en het ROC van Amsterdam. Elke jongere wordt gekoppeld aan een politicus, waar een outfit voor wordt ontworpen. De deelnemers worden gedurende het traject begeleid door artistiek leider Carry Doorn. Ook zijn er masterclasses van Bas Kosters en Sepehr Maghsoudi. Tijdens het project gaan de jongeren aan de slag met vragen als: hoe kan democratie in mode verbeeld worden, hoe kan mode verbinden, hoe kunnen politici statements maken met kleding en hoe kunnen ze hiermee beeldvorming beïnvloeden. Daarnaast is er speciale aandacht voor het hergebruik van kleding. Alle deelnemers maken één ontwerp. Deze ontwerpen worden aan het publiek getoond tijdens de Amsterdam Fashion Week. Een jury zal niet alleen bepalen wie het mooiste kledingstuk heeft gemaakt, maar ook wie de meeste inventiviteit heeft getoond in (social) mediabereik en crowdfunding van de show en het proces ernaartoe.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het project Political Catwalk sluit goed aan bij het thema Jongeren & Cultuur van Fonds 21. Het project heeft een interessante insteek waarin door middel van mode aan de bredere ontwikkeling van jongeren  wordt bijgedragen. Door deelname aan het project vergroten de jongeren hun kennis over democratie en politiek en werken aan vaardigheden als presenteren en samenwerken.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

SchuldHulpmaatje Jong verdiepen

'Maatjes' houden jongeren schuldenvrij

Als jongere is omgaan met geld niet altijd makkelijk. De gespecialiseerde maatjes van SchuldHulpMaatje Jong helpen jongeren hun inkomsten, uitgaven, schulden en betalingsachterstanden in kaart te brengen.

Bekijk project

Mind Your Wallet

Jongeren leren en debatteren over omgaan met geld

Hoe voorkom je financiële problemen bij jongeren en waarom is het zo moeilijk om over schulden te praten? Een grote groep jongeren tussen de 14 en 23 jaar heeft moeite om hun inkomsten en uitgaven onder controle te houden.

Bekijk project