Ondernemend onderwijs op het MBO in de Provincie Gelderland

Mbo'ers leren ondernemen en starten eigen bedrijf

Bijdrage van Fonds 21
2016
€ 30.000
2017
€ 30.000
2018
€ 30.000
Jongeren & Maatschappij
Jongeren & Ondernemen
Projectnaam
Ondernemend onderwijs op het MBO in de Provincie Gelderland
Aanvrager
Utrechtse Ondernemers Academie
Website
Bekijk →

Het project Ondernemend Onderwijs op het MBO in de provincie Gelderland is een mbo-onderwijsprogramma, waarin studenten worden getest op ondernemersvaardigheden en begeleid door ondernemers bij het opzetten van een eigen bedrijf. Het project is eerder uitgevoerd op MBO Utrecht en  wordt nu in een periode van drie jaar uitgerold op ROC Rivor en ROC A12 in de provincie Gelderland. Ondernemend Onderwijs op het MBO is een initiatief van de Utrechtse Ondernemers Academie (UOA), een stichting die zich inzet voor de bevordering van succesvol ondernemerschap in Nederland. Met steun van Fonds 21 worden twee programma’s uitgevoerd: een Awareness Module voor beginnende mbo-studenten en Bizz Talent, een excellentieprogramma voor mbo-studenten met talent op het gebied van ondernemerschap.

Studenten starten eigen bedrijf

Vierhonderd mbo-studenten nemen deel aan de Awareness Module en gaan daarbij in op basale ondernemerscompetenties als creativiteit, risicobereidheid, onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen. Met het mbo+-programma Bizz Talent worden tachtig studenten verder voorbereid op het ondernemerschap. De deelnemers worden één-op-één gecoacht door tutors uit het regionale bedrijfsleven en krijgen gedurende acht maanden wekelijks les van zowel docenten als ervaren ondernemers. In deze periode starten de deelnemers individueel een echt eigen bedrijf dat past bij hun dromen, passie en persoonlijke kracht. Met dit ondernemerschapsprogramma wil de UOA mbo-instellingen helpen om ondernemerschap meer op de kaart te zetten binnen het onderwijscurriculum.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Ondernemend Onderwijs op het MBO vanuit het thema Ondernemen binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. De UOA heeft een groot netwerk van ondernemers die zich voor het project inzetten als coaches en docenten. De organisatie zorgt, door contacten met directie en raad van bestuur van de ROC’s, dat het programma over de hele onderwijsinstelling wordt aangeboden. Mede door de uitvoering van het project in Utrecht is ondernemerschap opgenomen in de kernwaarden van MBO Utrecht.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

De Teekenschool

Leren kijken door te doen in het Rijksmuseum

Drie ateliers waarin de collectie van het Rijksmuseum als inspiratie dient om zelf te leren kijken en te begrijpen wat je ziet.

Bekijk project

Gaudeamus Muziekweek

Gaudeamus Muziekweek - Ontmoetingsplek voor muziektalent

Gaudeamus Muziekweek is dé internationale ontmoetingsplek voor jonge componisten en muziekpioniers.

Bekijk project