maandag 24 juli 2023

Zomerfestivals: wat is er te doen?

Foto: Summer Dance Forever

Het is zomer! De komende weken hebben we alle door Fonds 21 gesteunde festivals van de komende weken op een rij gezet, van Circusbende Festival in Amsterdam tot Festival Oude Muziek in Utrecht en van Summer Dance Forever tot het Stiftfestival in Weerselo. 

 

 

Delft Chamber Music Festival

Het Delft Chamber Music Festival is een kamermuziekfestival dat plaatsvindt in Delft. Het festival staat internationaal bekend om het hoge niveau van de musici, de bevlogenheid van de uitvoeringen en de unieke benadering van de muziek zonder de traditie uit het oog te verliezen. Artistiek leider Nino Gvetadze stelt een programma samen rond het thema "Op reis". Nationale en internationale top-musici en jonge meesters zullen hun opwachting maken. Van 28 juli tot en met 4 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 20.000. 

 

 

Theaterfestival Boulevard

Theaterfestival Boulevard is een jaarlijks evenement in 's-Hertogenbosch, waar theaterliefhebbers worden getrakteerd op een gevarieerd programma van nationale en internationale theaterproducties. Het festival omvat een breed scala aan genres, waaronder toneel, dans, mime en muziektheater. Thema van dit jaar is ‘De nacht’. De voorstellingen worden opgevoerd op bijzondere binnen- en buitenlocaties, waardoor het publiek wordt betrokken bij de theatervaringen. van  3 tot en met 13 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 80.000. 

 

 

Via Musica

Via Musica is een muziekfestival voor klassieke muziek dat plaatsvindt op verschillende locaties in Flevoland. Het festival presenteert concerten op de mooiste plekken van Neerlands jongste provincie: van boerenschuur tot kerk, van kunstpaviljoen tot theater. Daarnaast vinden er randactiviteiten plaats, waaronder lezingen en filmvertoningen. De zestiende editie van Via Musica staat in het teken van Apollo en de Muzen. Van 10 tot en met 13 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 10.000. 

 

 

Grachtenfestival

Het Grachtenfestival in Amsterdam is een klassiek muziekfestival dat plaatsvindt op diverse historische locaties langs de beroemde grachten. Het evenement richt zich volledig op de presentatie van jonge professionals in klassieke muziek en jazz, in de leeftijd tot 35 jaar. Daarnaast worden samen met deze musici en makers nieuwe concertvormen, muziektheater/opera en andere professionele podiumkunsten ontwikkelt. Het Grachtenfestival biedt een intieme sfeer waarbij bezoekers kunnen genieten van muziek op unieke locaties, waaronder oude pakhuizen, tuinen en historische gebouwen. Van 11 tot en met 20 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 30.000. 

 

 

Circusbende Festival

Het Circusbende Festival is een meerdaags evenement in Amsterdam dat jong en oud betovert met de magie van het circus. Bezoekers kunnen genieten van acrobatiek, clowns, jongleurs en andere circusacts uit binnen- en buitenland. Het festival combineert daarbij op een aanstekelijke manier artistiek hoogwaardig en maatschappelijk relevant circus. Van 17 tot en met 20 augustus in het Erasmuspark en van 31 augustus tot en met 3 september op NDSM. Fonds 21 steunt dit project met € 15.000. 

 

 

Stiftfestival

Het Stiftfestival is een intiem kamermuziekfestival dat plaatsvindt op en rondom het Stift in Weerselo. Het festival biedt meer dan dertig concerten op de mooiste locaties, in onder andere kerken, landgoederen en de natuur. Met het thema ‘A Mediterranean Voyage’ thema worden bezoekers meegenomen langs vele muziekklanken, van Cádiz tot Caïro en van Turkije tot Sicilië. Het programma verbindt daarbij traditie met innovatie en jonge makers met topmusici. Van 19 tot en met 27 augustus. Fonds 21 steunt dit project met € 17.500. 

 

 

Summer Dance Forever

Summer Dance Forever in Amsterdam is een belangrijk internationaal urban dansfestival met workshops, spectaculaire voorstellingen, battles, masterclasses, feesten en battles. De battles zijn een belangrijk onderdeel van Summer Dance Forever. Dansers van over de hele wereld reizen speciaal voor het evenement af naar Amsterdam om zich met elkaar te meten in de categorieën breakdance, popping, house en hiphop. Summer Dance Forever vindt plaats van 22 tot en met 28 augustus op verschillende locaties in Amsterdam. Fonds 21 steunt dit project met een tweejarige toekenning van € 100.000. 

 

 

Festival Oude Muziek

Festival Oude Muziek is een jaarlijks terugkerend evenement in Utrecht dat de schoonheid en rijkdom van historische muziek viert. Met het thema ‘Revival’ belicht het festival de oude muziek als cultureel erfgoed en als erfenis van de beweging die vanaf de negentiende eeuw een hernieuwde interesse in historische repertoires, instrumenten en interpretatie aanwakkerde. Het programma omvat optredens van zowel gerenommeerde ensembles als opkomende artiesten, en biedt tevens een platform aan jong talent. Het festival vindt plaats van 28 augustus tot en met 3 september. Fonds 21 steunt dit project met een tweejarige toekenning van € 100.000.