donderdag 15 juni 2023

Pride-maand: schijnwerpers op gesteunde projecten

Foto: Toneelmakerij en DOX - The Hot Peaches

Het is Pride-maand en daar staan we als Fonds 21 graag bij stil. Als maatschappelijk betrokken fonds willen we een actieve bijdrage leveren aan een samenleving waarin iedereen zich vrij en geaccepteerd kan voelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of expressie. We ondersteunen dan ook een groot aantal projecten die hier een bijdrage aan leveren. Ter gelegenheid van Pride-maand lichten we een aantal van deze projecten uit. Het betreft slechts een greep uit de vele projecten die we hebben ondersteund, maar ze geven een goed beeld van de variëteit van initiatieven gericht op het vergroten van het bewustzijn, het doorbreken van stereotypen en het bevorderen van inclusie. Een deel van de projecten is net afgerond, een aantal is nu te bezoeken en sommige staan later dit jaar gepland.

Rainbow Collective Festival

Het Rainbow Collective Festival – dat afgelopen mei voor het eerst werd georganiseerd - gebruikt de kracht van cultuur om het maatschappelijke debat rondom lhbtiq+-emancipatie aan te zwengelen. Het interdisciplinaire festival is bedoeld als cultureel onderzoek naar de staat van de lhbtiq+-gemeenschap in Nederland anno nu, en vond plaats in Nijmegen. Op het programma stonden onder meer stadswandelingen, film- en theatervoorstellingen, gesprekken en een afterparty in Merleyn. Fonds 21 steunt dit project met € 15.000.

 

 

Substitutes

Substitutes is een tentoonstelling in W139 in Amsterdam over queer-geschiedenis en discoursen rond het lichaam, gender en seksualiteit. De tentoonstelling is geïnitieerd door kunstenaar Philipp Gufler en bestaat uit werken van kunstenaars van verschillende generaties en werkend in verschillende media. De focus ligt op het verbinden van queer-geschiedenis met het heden, en daarmee het benadrukken van intergenerationele solidariteit en het bijdragen aan het intergenerationele discours rond gender en seksualiteit. Substitutes is te zien tot en met 18 juni 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 10.000.

 

 

We Are Here

We Are Here van TEN Producties is een voorstelling om inzichtelijk te maken hoe mensen in onze macho-samenleving kunnen reageren op (de confrontatie met) queer personen. De voorstelling wordt gemaakt en gespeeld door een jonge (queer) cast. We Are Here is toegankelijk voor zowel vrij publiek als voor scholen. Docenten van de klassen krijgen vooraf een lesbrief toegestuurd. Na afloop van de voorstelling vindt er een nagesprek plaats. Ook worden er op de scholen werksessies georganiseerd. Fonds 21 steunt dit project met € 10.000.

 

 

What You See Festival

What You See Festival is een internationaal kunstenfestival in Utrecht over gender en identiteit. Het festival viert het samenzijn door middel van dans, theater, performance, tentoonstellingen, muziek, literatuur en meer. Positief activistisch, uitnodigend en verbindend. Het is het enige interdisciplinaire kunstenfestival in Nederland dat zich specifiek richt op genderidentiteit. Vanuit de kracht van kunst wil het festival bijdragen aan een gendergelijkwaardige samenleving. Fonds 21 steunde de vorige editie van dit festival met € 20.000.

Peep Performance - The Rave

Peep Performance - The Rave van Annica Muller is een circulaire rave van creatie en destructie; bevrijdend en smorend, spiritueel en dierlijk, naakt en mysterieus, genadeloos en kwetsbaar. In een zoektocht naar de expressie van hun seksualiteit openen de performers de deuren naar vrijheid. Samen met het publiek wordt ingezoomd op thema’s als spiritualiteit, tantra, seksualiteit en beweging. De voorstelling gaat voorbij aan de status quo, omarmt het de obstakels en worden stigma’s doorbroken. Peep Performance - The Rave gaat 15 juni in première in Theater Bellevue in Amsterdam. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

E Dekonstrukshon di Edsel K.

E Dekonstrukshon di Edsel K. is een schoolvoorstelling op Curaçao, Aruba en Bonaire over twee vrienden die worstelen met of hun relatie vriendschap is of liefde. Het wordt op een serieuze manier neergezet, maar ook met een komische ondertoon. Het jonge publiek is getuige van de zoektocht naar tolerantie, vriendschap, ontluikende homoseksualiteit en de beweegreden voor een moord. De première is gepland in augustus 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 24.690.