donderdag 16 maart 2023

Overzicht filmfestivals

Foto: Inglorious Liaisons - Chloé Alliez Violette Delvoye

De komende weken vinden er een groot aantal door Fonds 21 gesteunde filmfestivals plaats. Van animatie tot korte films en van films over seksuele diversiteit tot films waarin mensenrechtenkwesties centraal staan. We zetten ze voor je op een rij.

 

 

 

Roze Filmdagen 

Roze Filmdagen in Amsterdam is het grootste en langstlopende LHBTIQ+-filmfestival in Nederland. Roze Filmdagen heeft een breed aanbod aan arthouse films en documentaires met een LHBTIQ+ context die doorgaans niet in Nederland te zien zijn. Naast de vertoningen is er een educatieprogramma waaraan verschillende Amsterdamse scholen deelnemen, in samenwerking met COC. Roze Filmdagen vindt plaats van 22 maart tot en met 2 april 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 23.000.

 

 

Kaboom Animation Festival 

Kaboom is een internationaal animatiefilmfestival dat plaatsvindt in Amsterdam en Utrecht. Het festival toont animatie over de volle breedte van het genre, van kleurrijke verhalen voor het hele gezin tot experimentele arthouse. Het hoofdthema van het festival is Beyond Perfection, waarbij wordt ingezoomd op onze focus op het perfecte lichaam. Wat als perfect wordt gezien verandert continu, maar wat is de impact hiervan op mensen en in het creatieve proces? Kaboom vindt plaats van 24 maart tot en met 2 april 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 50.000.

 

 

Movies that Matter

Movies that Matter is een internationaal filmfestival in Amsterdam en Den Haag met de focus op films en debat waarin mensenrechtenkwesties centraal staan. Door het vertonen van speelfilms en documentaires, gecombineerd met debatten, talkshows en interviews met inspirerende gastsprekers, stimuleert het festival de dialoog over een rechtvaardige wereld. Het festival geeft veel ruimte aan educatie. Het educatietraject wordt niet alleen uitgevoerd tijdens het festival in Den Haag en Amsterdam, maar het hele jaar door en richt zich op alle onderwijsniveaus, waarbij specifieke aandacht is voor (v)mbo en praktijkonderwijs. Movies that Matter vindt plaats van 24 maart tot en met 1 april 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 170.000 voor twee jaar.

 

 

Go Short

Go Short is een internationaal filmfestival voor de korte film in Nijmegen. Vanuit het festivalthema For the bigger picture is dit jaar een scherpe selectie gemaakt van de beste, meest recente shorts uit Europa. Ook worden elk jaar de Go Short Awards uitgereikt. Naast het competitieprogramma biedt het festival diverse focusprogramma’s, een uitgebreid randprogramma, educatieve activiteiten, workshops, feestjes en ontmoetingsplekken. Tijdens Go Short worden 57 films voor het eerst in Nederland vertoond. Zestien hiervan zijn wereld- of internationale premières. Go Short vindt plaats van 31 maart tot en met 10 april 2023. Fonds 21 steunt dit project met een toekenning van € 40.000 voor twee jaar.