dinsdag 15 februari 2022

Nu te zien: overzicht tentoonstellingen

Foto: Laure Prouvost, Cooling System 10 (for Global Warming) & WE WILL KEEP COOL, 2019

Er is momenteel heel veel te zien in de Nederlandse musea, waaronder een groot aantal door Fonds 21 gesteunde tentoonstellingen verspreid door heel het land. In dit bericht zetten we ze op een rij.

 

 

Tolerance Test

Tolerance Test is een reizende beeldende kunstinstallatie die de grote fantasiewezens van kunstenaar Charlotte Schleiffert theatraal tentoonstelt. De opstelling gaat langs vier musea in Nederland in 2022 en 2023 en is vanaf 20 februari te zien in het Drents Museum. Tolerance Test bestaat uit vijftien fantasiefiguren in kringopstelling, die bezoekers vanuit het midden bekijken. De werken worden gepresenteerd met de inzet van licht en ingesproken stemmen. Fonds 21 steunt dit project met € 17.500.

 

 

Scheepvaartmuseum - Willem van de Velde: vader & zoon

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam presenteert een unieke grote overzichtstentoonstelling over vader en zoon Willem van de Velde, twee toonaangevende zeeschilders in de zeventiende eeuw met elk een eigen specialisme: penschilderij en olieverfschilderij. Het is de eerste keer wereldwijd dat er zoveel werken van beide kunstenaars tegelijkertijd te zien zijn. Fonds 21 steunt dit project met € 60.000.

 

 

Dordrechts Museum – In het licht van Cuyp

De tentoonstelling In het licht van Cuyp belicht de impact van Aelbert Cuyp op de Britse landschapschilderkunst. Het Dordrechts Museum toont niet alleen bijna dertig van Cuyps belangrijkste schilderijen, uit onder andere Engeland en Amerika, maar laat ook uitgebreid werk laten zien van Britse schilders die zich door Cuyp lieten inspireren. Met werken van beroemde kunstenaars zoals Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner en anderen. Fonds 21 steunt dit project met € 75.000.

 

 

Frans Hals Museum - Thuis bij Jordaens

Thuis bij Jordaens: de eerste monografische tentoonstelling van de zeventiende-eeuwse Antwerpse meester Jacob Jordaens in Nederland. Net als zijn tijdgenoot Frans Hals, schilderde Jordaens met grote zwier, menselijkheid en eigenzinnigheid. Het museum heeft speciaal voor deze tentoonstelling een hedendaagse reconstructie van Jordaens’ pronkkamer gemaakt met de recent gerestaureerde, originele deur- en plafondstukken. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

Designmuseum Den Bosch – GOTH: Designing Darkness

De tentoonstelling GOTH – Designing Darkness gaat op zoek naar de bronnen van de goth scene en presenteert twee eeuwen cultuurgeschiedenis vol dramatische verbeeldingen, onheilspellend design en zwartgallige kunst. Midden in het historische Den Bosch met zijn middeleeuwse en neogotische monumenten toont GOTH – Designing Darkness ook hoe deze duistere tegencultuur nu wordt verbeeld. Fonds 21 steunt dit project met € 40.000.

 

 

Het Nieuwe Instituut - MVRDVHNI: The living archive of a studio & Het Podium

Het Nieuwe Instituut presenteert MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, een multimediale tentoonstelling over het archief van architectenbureau MVRDV, dat als een ‘levende’ entiteit tentoongesteld wordt in kantoorruimten. Het kantoor is immers de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst. Fonds 21 steunt dit project met € 15.000.

 

 

Museum Het Schip - Fré Cohen; vorm en idealen van de Amsterdamse School

In Museum Het Schip in Amsterdam is momenteel een tentoonstelling te zien over de Nederlandse kunstenares en grafica Fré Cohen (1903-1943). Cohen was een succesvolle en beeldbepalende vrouw in de mannenwereld van het grafisch ontwerp. Zij is van groot belang geweest voor de Amsterdamse School. In haar werk worden zowel de vormtaal als de idealen van de Amsterdamse School duidelijk verwoord. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

Museum Gouda – Kaarslicht

Tot en met 27 maart is in Museum Gouda de tentoonstelling Kaarslicht te zien. Laat je verwonderen en maak kennis met de wijze waarop kunstenaars uit de Lage Landen, vanaf de zestiende tot en met de negentiende eeuw, met behulp van kaars- en toortslicht een bijzondere sfeer in hun werk weten te suggereren. Fonds 21 steunt dit project met € 30.000.

 

 

Bonnefanten - Laure Prouvost: Deep See Blue Surrounding You | Vois Ce Bleu Profond Te Fondre         

Het Bonnefanten in Maastricht toont een magische solotentoonstelling van de Franse kunstenaar Laure Prouvost (Croix, 1978). Prouvost nodigt bezoekers uit om opzoek te gaan naar de dingen die ons verbinden, ondanks onze verschillen, ongeacht onze leeftijd, taal of herkomst. Naast het droomachtige van de tentoonstelling is haar werk ook scherp activistisch; emancipatie, globalisatie en klimaatverandering vormen belangrijke thema's in haar oeuvre. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

Groninger Museum – JR: Chronicles en de Kinderbiënnale

In het Groninger Museum maar liefst twee door Fonds 21 ondersteunde projecten. Het museum pakt groots uit met JR: Chronicles, een overzicht van het werk van de Franse beeldend kunstenaar JR. Met muurcollages, foto's, video's en archiefmateriaal is dit de eerste museale tentoonstelling in Nederland van JR. De tentoonstelling geeft een goed beeld van zijn indrukwekkende carrière: van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte tot zijn maatschappelijke projecten en grootschalige architectonische interventies in steden over de hele wereld. Fonds 21 steunt dit project met € 30.000. Het Groninger Museum verlengt de succesvolle Kinderbiënnale met twee maanden tot en met 13 maart 2022. De Kinderbiënnale is een interactieve tentoonstelling die uitdaagt om te maken, doen en te verwonderen. Bijzonder is dat kinderen actief betrokken zijn bij alles wat bij deze museale tentoonstelling komt kijken. Fonds 21 steunt dit project met € 45.000.

 

 

Kunsthal Rotterdam – Calder Now

Calder Now is een tentoonstelling over de invloed van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder op de hedendaagse kunst. Te zien zijn wonderlijke installaties die de zwaartekracht tarten, sculpturen die leiden tot verbluffende optische ervaringen en werken die alle zintuigen aanspreken. Naast twintig sculpturen van Calder toont de Kunsthal installaties, performances en sculpturen van tien internationale, hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling laat zien hoe Calders innovatieve geest een inspiratiebron is voor vele generaties kunstenaars na hem. Fonds 21 steunt dit project met € 75.000.

 

 

Oude Kerk Amsterdam – Susan Philipsz: The Fall

De Oude Kerk presenteert de site-specifieke geluidsinstallatie The Fall van de Schotse kunstenaar Susan Philipsz. Aan de hand van geluidsopnames, voornamelijk van haar eigen stem, creëert Philipsz meeslepende omgevingen die het bewustzijn van de luisteraar versterken en hun perceptie van zichzelf op een bepaalde plaats en tijd tijdelijk veranderen. Voor haar geluidsinstallatie in de Oude Kerk neemt de kunstenaar de muziek van ’s lands beroemdste componist, Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621), als uitgangspunt. Fonds 21 steunt dit project met € 40.000.

 

 

Kunstmuseum Den Haag – Paula Rego

Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie lopen als een rode draad door het oeuvre van Paula Rego (1935). In haar figuratieve werk belicht ze persoonlijke worstelingen, waaronder een jarenlange depressie, maar ook sociaal-maatschappelijke problematiek zoals de minderwaardige positie van vrouwen. Kunstmuseum Den Haag presenteert in samenwerking met Tate de grootste overzichtstentoonstelling van Paula Rego tot nu toe, met meer dan zeventig schilderijen, collages, etsen en tekeningen. Fonds 21 steunt dit project met € 45.000.

 

Haags Historisch Museum - Alexine Tinne, fotograaf

Het Haags Historisch Museum presenteert het eerste grote overzicht van de fotografie van de 19e-eeuwse Haagse Alexine Tinne. Tinne (1835 – 1869) was wereldberoemd als ontdekkingsreiziger. Ze was echter ook een van de belangrijkste pioniers uit de begintijd van de fotografie in Nederland. Het Haags Historisch Museum toont in samenwerking met Universiteit Leiden en Dagmar van Weeghel als eerste een compleet overzicht van het fotografisch oeuvre van deze eigenzinnige ‘Haagse dame’. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

Vincent van GoghHuis – Rainer Fetting ziet Van Gogh

Het Vincent van GoghHuis in Zundert presenteert tot en met 1 mei een tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Rainer Fetting (1949). Er is een ruime keuze te zien van schilderijen, sculpturen, tekeningen en een film waarin Fetting zijn visie op Van Gogh heeft verbeeld. De spraakmakende schilder portretteerde vanaf de jaren ’80 zichzelf als Vincent, maar plaatste Van Gogh ook bij de Berlijnse Muur, in de New Yorkse Subway en in relatie tot zijn vriend Paul Gauguin. Fonds 21 steunt dit project met € 10.000.

 

 

Radius CCA – Benedenwereld

Radius is een nieuw centrum voor hedendaagse kunst en ecologie in Delft. Onder de titel Benedenwereld - naar het gelijknamige boek van Robert MacFarlane - presenteert het centrum een viertal groepstentoonstellingen met meer dan vijftig deelnemende kunstenaars, een educatie- en publieksprogramma. De tentoonstelling is een reis door de diepe tijd, waarbij de vier tentoonstellingen het verhaal vertellen van de wereld onder onze voeten, langs waterbronnen en grotten, samengestelde grondlagen, mijnen en boorlocaties voor het opgraven van mineralen en fossielen, schimmel- en wortelnetwerken, en opslag- en schuilplaatsen die onderdak en bescherming bieden in de steeds instabielere leefomgeving. Fonds 21 steunt dit project met € 20.000.

 

 

Stedelijk Museum – Hito Steyerl: I Will Survive

Als kunstenaar, cultuurcriticus, filmmaker, schrijver en professor is Hito Steyerl een van de belangrijkste en meest gewaardeerde vertegenwoordigers van de hedendaagse kunstwereld. Steyerl (1966) is geboren in München, Duitsland, en woont en werkt in Berlijn. Ze opereert op het snijvlak van film en beeldende kunst uiteenlopend van documentaire cinema tot inventieve multimedia-installaties. Haar geëngageerde installaties zijn visueel overweldigend, altijd goed doordacht en op een onverwachte manier herkenbaar. Fonds 21 steunt dit project met € 60.000.

 

 

Hermitage Amsterdam - Russische Avant-garde, revolutie in de kunst         

De tentoonstelling vertelt een intrigerend verhaal van de Russische avant-gardekunst vanaf de laatste jaren van keizerlijk Rusland via de turbulente tijd rond de revolutie van 1917, tot het einde in de Stalinperiode. Zo’n vijfhonderd werken op canvas, papier, textiel en vooral porselein tonen de verbeeldingswereld van de avant-gardisten, hun voorlopers en navolgers. Ze tonen een revolutie in de kunst. Fonds 21 steunt dit project met € 50.000.

 

 

Kunsthal Kade – Schurend Paradijs

Het is precies 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort geboren werd. De tentoonstelling Schurend Paradijs start vanuit zijn zoektocht naar een ‘Aards Paradijs’: een modernistische droom van een maakbare wereld op basis van vorm en stijl, waarin de mensen vanuit vrijheid naar het ware, goede en schone streven. In de tentoonstelling reflecteren twaalf hedendaagse kunstenaars op het utopische ideaal van een maakbare wereld, binnen een wereld die allesbehalve maakbaar blijkt. Fonds 21 steunt dit project met € 30.000.

 

 

Mauritshuis – In Volle Bloei

De tentoonstelling In Volle Bloei neemt de bezoeker mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? De tentoonstelling staat in het teken van bloemstillevenkunst, botanie en vrouwelijke schilders. Fonds 21 steunt dit project met € 20.000.

 

 

Museum Prinsenhof Delft – Bram Bogart: Schilder van Formaat

Vanaf 18 februari is in Museum Prinsenhof Delft een overzichtstentoonstelling met meer dan dertig werken van de internationaal bekende Delftse kunstenaar, Bram Bogart, te zien. Met deze tentoonstelling wordt Bogart ruim honderd jaar na zijn geboorte geëerd in zijn geboortestad. Hij is de grondlegger van de Nederlandse informele schilderkunst en een groot voorbeeld voor de Delftse schilders Jan Schoonhoven en Jan Henderikse. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.