maandag 10 januari 2022

Noodhulp voor buitenplaats Kasteel Wijlre

Foto: Carl Visser

Fonds 21 en het Prins Bernhard Cultuurfonds slaan de handen ineen en stellen € 50.000 noodhulp beschikbaar voor herstel van buitenplaats Kasteel Wijlre. De unieke buitenplaats in Zuid-Limburg werd vorig jaar juli zwaar getroffen door overstromingen. De twee private fondsen dragen ieder € 25.000 bij met als doel om van buitenplaats Kasteel Wijlre weer een plek te maken waar bezoekers kunnen genieten van natuur, erfgoed, architectuur en kunst.

 

De hevige overstromingen zorgde voor grote schade aan het kunstpaviljoen Hedge House, het achttiende-eeuwse Koetshuis, de kasteeltuin en meerdere kunstwerken. Door de overstromingen liep het grotendeels ondergrondse Hedge House vrijwel volledig onder water. Op dat moment was daar de tentoonstelling Spirit of Kindergarten te zien. De aanwezige kunst kon worden veiliggesteld, maar er kon niet worden voorkomen dat een aantal werken waterschade heeft opgelopen of door de luchtvochtigheid is aangetast. Daarnaast is veel tentoonstellings- en presentatiemateriaal verloren gegaan. Als gevolg van de overstromingen is het Hedge House langdurig gesloten. Ook de tuin en de sculpturen in het park van de buitenplaats hebben geleden onder de grote hoeveelheid water. Een deel van het park is onherstelbaar beschadigd en moet opnieuw worden aangelegd.

 

Fonds 21 en het Cultuurfonds is er alles aan gelegen om kunst en cultuur toegankelijk te houden voor publiek. Met de financiële steun kan er een start gemaakt worden met de herstelwerkzaamheden.