woensdag 22 december 2021

Digitale cultuurtips voor de feestdagen

Foto: Crazy Days

De deuren van de musea, theaters, bioscopen en muziekpodia mogen dan gesloten zijn, de liefde voor cultuur blijft. Tijdens de feestdagen is er online veel moois te zien en te doen. Wij geven graag een paar tips.

 

 

Cinekid Play

De kleinsten en hun ouders kunnen zich tijdens de vakantie vermaken met Cinekid Play, het streamingsplatform van Cinekid. Cinekid Play een universum met planeten vol korte films, games, tutorials en workshops, waar steeds weer wat nieuws te ontdekken is. Stream talloze lange en korte films en neem deel aan workshops en tutorials.

 

 

Podiumkids Thuis

Online jeugdtheater is te zien op Podiumkids Thuis. Podiumkids is het collectief van gezelschappen die theater-, muziek- of dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Op Podiumkids Thuis staan mooie, spannende, ontroerende, avontuurlijke, muzikale en te gekke familievoorstellingen. Een aantal hiervan is ondersteund door Fonds 21, waaronder Jazz Duzz (6+) van de Toneelmakerij en Het Verhaal Van Anders (8+) van Danstheater Aya.

 

 

Go Short

Go Short is een internationaal filmfestival voor de korte film. Het festival in Nijmegen vindt plaats in april en vertoont in vijf dagen tijd meer dan driehonderd korte films die maximaal dertig minuten duren. Het festival tipt de film Black Sheep Boy van James Molle, een korte animatiefilm uit de selectie van Go Short 2020.

 

 

Rijksmuseum Thuis

Vanuit je luie stoel met je neus bovenop De slag bij Waterloo? De Nachtwacht niet bekijken maar beleven? Of zelf je ideale tentoonstelling samenstellen? Dat kan allemaal op pagina Rijksmuseum Thuis. Bekijk ruim 700.000 gedigitaliseerde werken, volg een virtuele tour, luister naar podcasts over de verhalen achter de kunstwerken en steek de handen uit de mouwen met schilder -en tekentutorials.

 

 

Stedelijk Museum

Bij Stedelijk at Home ontdek je het online aanbod van het museum. Op deze webpagina staan onder meer mini-docs, podcasts en audiotours. Het Stedelijk heeft ook enkele virtuele rondleidingen samengesteld, onder meer langs de door Fonds 21 gesteunde tentoonstellingen Bruce Nauman en Ulay Was Here.

 

 

Eye Filmmuseum

Met podcastverhalen, interviews en een hele nieuwe invulling van het begrip kerstfilm is er op de website van Eye Filmmuseum veel te zien. Op Eye Film Player zie je het beste uit de Eye-collectie, waaronder internationale klassiekers, films uit de Nederlandse filmgeschiedenis, stille films en andere hoogtepunten. Speciaal voor de feestdagen heeft het museum een aantal alternatieve kerstfilms geselecteerd, met werk van regisseurs als Wong Kar Wai (2046, 2004), Alex van Warmerdam (Abel, 1986) en John McTiernan (Die Hard, 1988).

 

 

Crazy Days – over een opera die door móet gaan

Mondkapjes op tijdens het zingen, anderhalve meter afstand houden en de constante dreiging dat alle voorstellingen geannuleerd worden. Wat kun je doen als een wereldwijde coronapandemie de planning en première van Le Nozze di Figaro - een uitverkochte, internationale opera - doorkruist? Je ziet het in de documentaire Crazy Days, over de veerkracht en vindingrijkheid van de jonge hoofdrolspelers van De Nationale Opera. Deze documentaire is gesteund door Fonds 21.