dinsdag 15 juni 2021

Kickstart Cultuurfonds doneert € 2,7 miljoen aan 88 musea

Goed nieuws voor 88 musea: zij ontvangen € 2,7 miljoen van Kickstart Cultuurfonds, het tijdelijke noodfonds waar ook Fonds 21 aan deelneemt. Met de bijdrage kunnen de musea hun gebouw of tentoonstelling coronaproof maken en publiek weer op een veilige manier ontvangen. De musea zijn verspreid over heel Nederland: van het Grafisch Museum in Groningen (€ 16.301) en Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht (€ 20.045) tot het Drents Museum in Assen (€ 100.000) en De Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de World Press Photo 2021 (€ 100.000).

 

Dat de nood in de culturele sector onverminderd hoog is, blijkt uit de 1.092 aanvragen die werden ingediend voor de € 20 miljoen die dit jaar beschikbaar is. Een bijna-verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen het noodfonds al € 16 miljoen doneerde aan producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten. 

€ 2,7 miljoen voor 88 musea verspreid over het hele land

De musea krijgen donaties voor hele uiteenlopende kosten. Zo ontvangt het Amsterdam Museum € 97.014 voor een coronaproof publieksontvangst bij de Gouden Koets en krijgt het Museum van de Geest, het voormalige Dolhuys in Haarlem, € 46.530 voor het online educatieprogramma Zorgen voor de geest, voor pubers in de klas. Het Anne Frank Huis ontvangt € 35.767 voor de ontwikkeling van virtuele programma’s, het HEM in Zaandam € 31.499 om met Chapter 4OUR bezoekers een veilige kunstbeleving te bieden en Museumstad Elburg krijgt € 17.082 voor een gezamenlijke PR-campagne van de tien musea in Elburg.

 

De 88 gehonoreerden zijn niet alleen musea, maar ook publiekstoegankelijke erfgoedlocaties en presentatie-instellingen voor beeldende kunst, zoals AVL Mundo. Deze Rotterdamse publiekslocatie van kunstenaar Joep van Lieshout ontvangt € 51.200 voor het coronaproof toegankelijk maken van de tentoonstellingsruimtes (extra hosts, hygiënemaatregelen en digitaal beschikbaar maken van het aanbod) tijdens de tentoonstellingen FAKE ME HARD en de BRUTUS Award. Gehonoreerde erfgoedlocaties zijn onder meer het Kasteel van Valkenburg (€ 24.412), de Historische Tuin Aalsmeer (€ 3.922) en Bunkerbehoud Terschelling (€ 3.268).

Loket gesloten

Het loket van het tijdelijke noodfonds is gesloten en aanvragen is niet meer mogelijk. De donaties aan de laatste categorie, de theaters, worden binnen enkele weken bekendgemaakt. Een overzicht van alle toekenningen tot nu toe staat op www.kickstartcultuurfonds.nl.

 

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.