zondag 6 maart 2016

Vermeer komt Thuis

'Het Straatje' van Johannes Vermeer is voor even terug naar Delft. Hoewel Johannes Vermeer zijn hele leven in Delft woonde en werkte, bezit de stad geen enkel werk van zijn hand. Maar na 320 jaar komt het wereldberoemde ‘Straatje’ van Johannes Vermeer terug naar Delft. Vanaf 25 maart is het schilderij dat Vermeer omstreeks 1658 schilderde te zien in Museum Prinsenhof in de context van vergelijkbare meesterwerken van belangrijke Delftse tijdgenoten van Vermeer. Fonds 21 steunt deze tentoonstelling met een bedrag van € 40.000.


“Vermeer is één van de beroemdste schilders ter wereld en ‘Het Straatje’ is een fraai voorbeeld van de vernieuwing van de Delftse schilderkunst in de 17e eeuw. In combinatie met andere Delftse topstukken in onze collectie kunnen we dat in Museum Prinsenhof Delft prachtig laten zien.” De schilder maakte slechts 35 werken, waarvan er vier in het bezit zijn van het Rijksmuseum waaronder ‘Het Straatje’.

 

Samen met ‘Gezicht op Delft’ is 'Het Straatje’ het enige stadsgezicht op Delft geschilderd door Vermeer. Daarbij komt dat de oorspronkelijke locatie van het afgebeelde straatje onlangs door kunsthistoricus Frans Grijzenhout (UvA) met grote zekerheid is vastgesteld. Voor velen een fascinerend gegeven.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt de tentoonstelling door de bijzondere context en aanleiding, maar ook de kwalitatief sterke wijze waarop het museum het publiek aanspreekt. Museum Prinsenhof: “De locaties die met het leven van Vermeer en ‘Het Straatje’ zijn verbonden bevinden zich allemaal in de directe nabijheid van Museum Prinsenhof Delft. De stad zelf biedt de context voor het verhaal. Na een bezoek aan de tentoonstelling kan de bezoeker letterlijk in de voetsporen van Vermeer treden.”

Data en locatie

25 maart - 17 juli 2016, Museum Prinsenhof te Delft
Meer informatie op de website van Museum Prinsenhof Delft