donderdag 9 juni 2016

Schulden bespreekbaar met Mind your Wallet

Een groot aantal jongeren in Nederland kampt met schulden, zelfs nog voordat ze van school af zijn. “Een onderwerp dat moeilijk bespreekbaar is, maar ook complex omdat velen niet goed hun financiële beslissingen overzien,” aldus IDEA NL (International Debate Education Association), de organisatie die met het programma Mind your Wallet financiële problemen onder jongeren tussen de 14 en 23 jaar bespreekbaar maakt. Fonds 21 steunt Mind your Wallet met een bedrag van € 50.000.

Met simpele debattechnieken en achtergrondinformatie toegespitst op de doelgroep worden schulden inzichtelijk en bespreekbaar gemaakt. De jongeren passen hun nieuwe vaardigheden direct toe tijdens de trainingen, maar ook tijdens evenementen zoals wijkdebatten en een competitie met andere jongeren. Hiermee wordt de aangeboden materie actief gebruikt in alledaagse situaties.

Het programma is een succes; Mind your Wallet is nu aan de vierde editie begonnen en dat betekent ook dat er jongerencoaches worden ingezet die eerder aan het programma deelnamen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Mind your Wallet past qua onderwerp bij het thema Omgaan met Geld en qua methode bij het thema Geletterdheid. Het project vergroot de zelfredzaamheid en maatschappelijke kansen van jongeren die de aansluiting met ontwikkelingen in de samenleving dreigen te verliezen. Door de aanwezigheid van peer educators wordt het project toegankelijk voor de doelgroep. Mind your Wallet wordt uitgerold via wijkorganisaties, scholen en evenementen en heeft de ambitie om ook landelijk succesvol te worden.